Kilka pytań od laika.
-
Witam,
graczem OSM jestem od dni kilku i nie ukrywam, że pochłonął mnie w zupełności. Pewnikiem jest to, że będę go rozgryzł jeszcze dłuuugo, jednak już teraz mam kilka pytań dotyczących gry.
-
Dlaczego moi znajomi w zakładce znajomi oprócz opcji 'znajomi', 'pozyskaj znajomych' mają jeszcze odnośnik 'zaproś innych do gry' (dokładnej treści nie pamiętam) i czym jest to uwarunkowane? I przy okazji, dlaczego zaproszenia widzę tylko korzystając z przeglądarki? W aplikacji na telefon brak. Chyba, że to normalne. A propos jeszcze jeszcze zaproszeń. Kolejne klub mogę brać po określonej liczbie odczekanych dni, jednak przy skorzystaniu z zaproszenia ta opcja się nie liczy, racja?
-
Dlaczego jednych zawodników z listy transferowej mogę kupić za $ i małą ilość coinsów, a za innych, coinsów muszę sypnąć już masę? I jak to jest, że chcąc kupić zawodnika od innego managera, którego wystawił na listę i tak muszę dać coinsy? Jak manager to ustawił?
-
Granie w lidze, w której jest mała ilość managerów ma sens? Czy poza zabawą transferami i rywalizacją między 'znajomymi' wszystko funkcjonuje tak samo?
-
Niestety nie można wrócić do meczów towarzyskich z poszczególnych kolejek? Widoczne są tylko te bieżące?
Dziękuję i pozdrawiam!
-
-
@Krokodyl-Amazoński
1.Opcja "dodaj do znajomych" pozwala dodać swoich znajomych, którzy już grają w OSM natomiast 'zaproś innych do gry' daje możliwość wysłania zaproszenia do gry OSM, znajomym, którzy nie słyszeli wcześniej o OSM.(za to można otrzymać Boss Coinsy)
2.Jeśli masz odpowiednią ilość $ możesz kupić zawodników płacąc jedynie z finansów klubu, jeśli masz mało $ i brakuje Ci pieniędzy na zawodnika możesz uzupełnić je swoimi coinsami, lub w całości pokryć koszt transferu za "Boss coinsy"
3.W ligach bez "żywych"graczy wszystko funkcjonuje tak samo, jedynie komputer mniej robi transferów i łatwiej go pokonać
4.Nie ma podglądu na mecze towarzyskie z wcześniejszych kolejek. -
- Na przeglądarce są 3 opcje ze znajomymi Dodaj znajomych - dodawanie znajomych. którzy już grają w tą grę (poprzez połączenie i zeskanowanie grających znajomych na facebook lub wpisanie nazwy gracza), Zaproś znajomych - zapraszasz znajomych, których masz na liście do ligi, w której grasz, Pozyskaj znajomych do gry - jeżeli ktoś jeszcze nie gra w tą grę to możesz zaprosić taką osobę mailowo lub linkiem (w nagrodę i ty i osoba zaproszona dostanie 50 boss coins. Na telefonie gra się różni od przeglądarkowej, właśnie brakiem kilku rzeczy ale na telefonie nie ma od razu wyniku meczowego tylko najpierw dodający dramaturgię komentarz meczowy, oczywiście można go pominąć i od razu zobaczyć wynik meczu. Grając w tą grę na tablecie, miałem wersję angielską i na angielskiej wersji nie było wcale limitu czasowego jeżeli chodzi o sloty na kolejne kluby.
- Zawodników, na których Cię nie stać za $ możesz kupić za $ a resztę zapłacić tymi własnie coinsami, osoba lub bot(tak, z reguły od botów będziesz sprzedawał/kupował zawodników) ale jest to strasznie, strasznie nieopłacalne, lepiej dozbierać $ i kupić zawodnika za $. Dodatkowo za każde kupienie zawodnika płaci się 1 coinsa po prostu taka opłata, idzie ona do systemu, nie do innego menadżera. Ale tych coinsów spokojnie można sporo uzbierać czy to za osiągnięcia, nagrody za koniec ligi lub w Biznes Club(możesz tam oglądać reklamy ). Wyjątkiem są zakupy u skauta, jeżeli wyślesz skauta i będziesz chciał od niego kupić zawodnika to będziesz musiał wnieść opłatę w $ za zawodnika oraz 15 coinsów, ponieważ skaut daje nam najlepsze oferty.
- W lidze z małą ilością menadżerów możesz poduczyć się kilku technik, taktyk, mechanik bez dostawania bęcków od innych Boty grają z reguły gorzej od menadżera. Będziesz uczył się wolniej, ponieważ trudniej dostrzec błędy, które mogą być minimalne i nie będziesz mógł podglądać lepszych, doświadczonych menadżerów. Za ligi z większą ilością menadżerów jest też bodajże więcej punktów menadżerskich.
- Mecze towarzyskie resetują się ze startem każdej kolejki.
-
Witam,
- W telefonie widać zaproszenia chyba (tak mi się wydaje lub masz informację, że dostałeś zaproszenie do ligi.
- Masz na dole warunek
- Slot 4 będziesz miał za 45 dni czy to się zniweluje po dostaniu zaproszenia to nie wiem (weszło to później i ja już grałem wcześniej i mogłem chyba od razu korzystać z głównego i 3 slotów )
- Zależy to od wartości kupna piłkarza jak:
- Z listy transferowej
- masz więcej lub równo za piłkarza to płacisz za transfer 1 monetę
- masz bliską kwotę do kupna piłkarza to masz trochę więcej niż 1 monetę
- masz małą kwotę na koncie, a piłkarz dużo kosztuję to musisz bardzo dużo monet wydać.
- Skaut - każde kupno zadodnika od skauta kosztuje 15 monet
- Wyjście kupuj tanio piłkarzy i ich sprzedawaj z czasem kupisz lepszego piłkarza
- Niestety ciężko teraz znaleźć ciekawą i od początku ligę z wieloma menadżerami.
- warto korzystać z
- W Polskie Forum: https://forum.onlinesoccermanager.com/topic/525/zapraszam-do-ligi/71
- https://forum.onlinesoccermanager.com/topic/75/league-recruits/246 - tu już widziałem że korzystałeś
- Tak, widoczne są mecze towarzyskie tylko z danej kolejki
-
Jeśli masz telefon z androidem i zainstalujesz oficjalną apkę OSM, to sloty bedziesz miał dostępne od razu wszystkie 4. Wiem po sobie, bo zapełniłem swoje już drugiego dnia grania w OSM. Na komputerze widnieje limit czasowy, na aplikacji do androida go nie ma.
-
@havsky
O proszę nawet nie wiedziałem , że można tak oszukać system