Ranking punktów menadżerskich
-
@pawełpaweł w pełni Cię rozumiem i zgadzam się że ranking grup akurat jest dobrze oddany. Owszem IMP to najważniejszy turniej i on pokazuje kto jest najlepszy w Polsce ale jest to trochę dziwne patrząc na wyniki IMP i ranking.
-
@jasiuk88 No właśnie dziwne, nieadekwatne, ale się dzieje. W pełni Cię jakby rozumiem w tym zdziwieniu całym, że ranking indywidualny nie oddaje w żaden sposób umiejętności graczy, ale od kiedy pamiętam tak właśnie jest, bez względu na wszelkie zmiany w systemie naliczania punktów rankingowych. Jest jeden najlepszy Polak w rankingu, który jest od lat w top 100, nigdy nie grał bitwy, nigdy nie był w grupie. Zatem pozwolę sobie odwrócić pytanie: po co w ogóle tym się przejmować, jeżeli to nie ma znaczenia. Liczą się IMP, MPP i inne ważne turnieje organizowane oddolnie jakby. To już chyba ustaliliśmy sobie, że ranking indywidualny kompletnie mija się z rzeczywistością. Brak jakichkolwiek zmian w tym temacie od dawna ze strony twórców tej gry, pomimo jak zakładam wielu skarg, oznacza, że oni sami nie mają pomysłu.
-
No bo tak sobie pomyślmy za co te indywidualne punkty rankingowe mogłyby być przyznawane. Ja nie mam pomysłu. Kiedyś ktoś zakładał sobie ligę rankingową, zapraszał kolegów, których potem ogrywał w tej lidze inwestując BC i awansował, ale to chyba była sztuka dla sztuki??
-
I potem ja sobie mam zajrzeć w ranking i zobaczyć, że mój znajomy się na tyle wysilił że jest 132 w rankingu, bo się w tych ligach "rankingowych" nagrał? I mam sie tym podniecać?
-
Sorki, ale wciąż większe wrażenie na mnie robi awans do finału IMP.
-
Tak sobie myślę, że ten ranking indywidualny musiałby jakoś oddawać jakość rozegranych meczy, nie ilość, jak to na ogół, albo wręcz zawsze bywało. Praktycznie sensowny ranking jest chyba nie do zrobienia. Sensowny systemowo itd. To zawsze będzie sztuka dla sztuki. Czego by tu nie zmieniać, no chyba, że Ty @jasiuk88 masz jakiś pomysł jak to powinno wyglądać? Chętnie bym przeczytał. Ja nie mam pomysłu i moim zdaniem ta gra dobrze funkcjonuje jako społecznościówka, w której ścierają się grupy. Starcia indywidualne, to imprezy organizowane oddolnie, jak chociażby IMP, MPP, czy bardziej lajtowe KWG i to też dobrze działa.
-
@pawełpaweł poda mi się system medali w ten sposób że za wygrana z lepszym graczem się dostaje więcej medali a z słabymi graczami mniej (chociaż proporcje bym zmienił i mniej odjal za przegrana). Według mnie w ligi takie jak IMP lub MPP, CCW powinny być ekstra punktowane i powinny być ekstra punkty za to. Plus bym wymagał aby top 50 rankingu krajowego obligatoryjnie musiał grać w IMP i bez gry w tym (o bitwy się już nie czepiam) automatycznie by wypadal z rankingu.
-
@jasiuk88 said in Ranking punktów menadżerskich:
@pawełpaweł Według mnie w ligi takie jak IMP lub MPP, CCW powinny być ekstra punktowane i powinny być ekstra punkty za to. Plus bym wymagał aby top 50 rankingu krajowego obligatoryjnie musiał grać w IMP i bez gry w tym (o bitwy się już nie czepiam) automatycznie by wypadal z rankingu.
To są Twoje nierealne marzenia. Technicznie nie do zrobienia. Weź pod uwagę, że gra jest czymś oddzielnym kompletnie od chociażby polskiej społeczności, czy organizowanych przez naszych moderatorów imprez, które w żaden sposób nigdy nie przełożą się na żadne medale/punkty. Zamiast medali otrzymujesz prestiż pośród polskiej społeczności OSM + plus własną satysfakcję, że kogoś mocnego ograłeś w ważnym turnieju. Żaden system punktowania tego nie zastąpi.
-
@jasiuk88 Szczerze pisząc, moim zdaniem, to kompletnie nie jest nawet potrzebne. Natomiast podtrzymuje, że ranking grup oddaje siłę grupy. to akurat chyba działa. To co mi sie nie podoba, to wgląd jedynie w TOP 100. Fajnie byłoby móc zerknąć głębiej.
-
Wygrałem KGW w miesiącu Grudniu. Celem 5 wygrałem ligę (w pucharze odpadlem w pierwszej rundzie). Bilans gier to 19-4-3 czyli raptem 3 przegrane mecze. Liga przez 95% czasu pełna z graczami z wszystkich polskich topowych ekip. Gracze aktywni którzy się codziennie loguja. A w nagrodę za wygranie tej ligi dostałem...
-88 medali (minus 88)!
Przecież to jakaś kpina jest... To w jaki sposób można te medale zdobyć? Jak ta gra zachęca do uczciwej gry i grania na wysokim poziomie? Lepiej grać z botami czy zakładać po 10 subkont i wygrywać bo chyba tak można zdobywać medale.
Wiem że ten system medali to jedna wielka głupota i nie ma co patrzeć ale jeżeli już wygrałem ligę to jak można jeszcze kogoś karać za to?!?!
-
@jasiuk88 ostatnio się nad tym zastanawiałem.. poszedłem drogą obserwacji top 3 w Polsce w tych medalach.
Grają w ligach z jakimiś przeciwnikami nie wiadomo skąd. Nawet nie rozumiem jak gracze z rankingiem 10 w medalach mogą dobierać do ligi jakiś ogórków.
Ja zakładając ligę i wpuszczając graczy to wpadają sami z rankingiem 8-9-10 w medalach. Więc jakim cudem ranking 10, ma w swojej lidze 2-3-4? I to cała trójka tak miała.
Cała trójka jest moderatorami wszystkich lig na swoich slotach i oczywiście mają pierwsze miejsca bez porażek,bez remisów i w 20 meczach 130- 20 bilans.
Totalny brak przyjemności z gry... Wolę zagrać koloseum i w 20 meczach 5 razy wygrać 3 remisy mieć i resztę porażek, po trudniej, ciężkiej lidze niż grać taką żenade.
Teraz też gram sam ligę z botami!!! Aby tylko rozegrać, i mieć osiągnięcie bo oprócz tej jeszcze chyba dwie i będzie parę tysięcy BC na koncie ale idzie się wynudzic z botami
-
A ile medali widzisz ogólnie na profilu?
Tutaj moje KWG z listopada. 2 miejsce celem 9 bez żadnej porażki + zdobyty puchar. Nie zanotowałem ile dali mi medali przy podsumowaniu ligi, ale ogólnie na profilu widzę 7k. -
@jasiuk88 rzeczywiście - 88.
Sprawdziłem Twój profil. Dziwna sytuacja.. -
Bitwa przegrana, cel daleko + 225
Bitwa wygrana, cel osiągnięty - 794
Bitwa wygrana, cel osiągnięty, wygrana w bitwie + 629.
Jakieś pomysły skąd to? -
@Dooshek na pewno składa się na to wiele czynników. Czyli Dywizja w jakiej jesteś. @jasiuk88 widziałem, że ma poziom 10 - dlatego dostaje pewnie dotkliwsze kary za porażki ze "słabszymi graczami" - czytaj, z niższych dywizji.
Chodzi pewnie też o poziom rywali.
Możesz zagrać świetna bitwę z samymi ogórkami z niskich poziomów, za co dostaniesz mało medali, a możesz doznać klęski grając z silnymi rywalami z 10 poziomu. Będziesz nisko, ale dostaniesz sporo punktów, bo uda Ci się raz czy 2 wygrać i zgarnąć miliony medali za samo wygranie meczu.
Mechanizm chce być na siłę sprawiedliwy, ale różnie to wychodzi...
Dlatego ja już od dawna nie patrzę na żadne medale czy punkty menadżerskie.. -
@Majkelowich Czyli polega na to aby karać tych lepszych graczy? W Polsce sporo graczy topowych ma poziom 8 lub 9 bo mnóstwo medali tracą w turniejach z mocnymi graczami. Ten system premiuje gre z ogórkami aby zdobywać pkt. Chociaż właśnie nie ma to sensu jak przy 3 porażkach w całej lidze dostaje minusowe pkt gdzie przegrałem z graczami z 9 poziomu... Wiem że nie ma co patrzeć na medale ale jesy to naprawdę głupie i promuje nowych graczy i lepiej założyć nowe konto niż grać tak jak ja...
-
@Dooshek co do naszego "Top" polskiego to sądzę że to nie przypadek że takie ligi mają z ogórkami... nikogo nie złapałem za reke ale z jakis powodow zaden z nich raczej nigdy nie grali w topowej grupie czy turniejach a ostanio system zgłaszania multikont nie działa najlepiej i to obserwacja na podstawie top światowego
-
@Majkelowich również przestałem na te pkt patrzeć.
-
@jasiuk88 ostatnio na Whatsappie CCW typ przyznał się do 3 kont.. ja zgłosiłem typa, porzuciłem temat Dovco który go zgłosił i jeszcze dwójka osób go zgłosiłam... Teraz nie sprawdzałem,ale na początku grudnia miał jeszcze aktywne wszystkie 3 konta.
-
@Dooshek niestety sam tez miałem sytuację zs zgłaszalem i nic nie zostało z tym zrobione. Niestety od czasu kiedy raporty zostały przerzucone na platformę i nie mogą być zrobione przez członków polskiego sztabu działa to bardzo słabo.
-