Piłka nożna...kocham, nienawidzę. O naszej miłości do piłki kopanej.
-
@dino-ligenza no jeszcze nie. Po Wimbledonie bedzie minimum 11. Ten atp race to jest rownolegly rank ale staje sie oficjalnym dopiero na koniec roku poprostu wyglada wtedy tak samo ja ten glowny bo liczy pkt juz z calego sezonu. Jest on robiony po to by kibic czy zawodnik wiedzial jak sie spisuje w nowym sezonie od 1 stycznia i po to by 8 najlepszych bodajze w listopadzie grało ten turniej mistrzow. W tym Hubi jest 8 ale nie jest to glowny rank. Ten w ktorym Fibak byl 10, tak wgl to myslalem ze byl 7 najwyzej, ale moge sie mylic jesli o to idzie. Zawiłe to. W oficjalnym glownym rankingu Hubert jest narazie 18sty tak zaczynal turniej ale sa strony pokazujace po kazdym meczu jak to wyglada i w pon, gdy ukaże się oficjalny rank będzie minimum 11. Jesli wygra polfinal a Shapovalov przegra z Djokovicem w 2 półfinale bedzie minimum 10. Jesli wygra caly turniej nawet nie sprawdzalem dokladnie ale chyba nie wiele wyzej niz 10ty tam juz sa spore różnice.
-
@Dino-Ligenza tu masz linki do rankingu live meski i kobiecy
https://live-tennis.eu/en/atp-live-ranking
https://live-tennis.eu/en/wta-live-rankingWidze ze Iga spadla z 7 na 8 dzis. Bo Pliskova awansowala do finału. Ale i tak bedzie znowu.najwyzej notowana. Przed Wimbledonem byla 9ta. Jeszcze moge podac linki do tych Wta i Atp Race. Ale inny razem ju
Ja w nich siedze w roku prawie codzień przez chwile -
@Maziu90 Dzięki za fachowe wytłumaczenie, na czym polega ranking tenisa. Trochę o nim wiem, że np. Zwycięzca wielkiego szlema z poprzedniego roku, który zgarnia za to maksymalną liczbę punktów, to w przyszłym sezonie o ile nie obroni pozycji sprzed roku, to na tym straci. Tenis nigdy nie był dla mnie priorytetem, ale trochę meczów w życiu obejrzałem, bardziej kobiecy. Wszystko wskazuje na to, że żyjemy w erze najlepszego Polskiego tenisa i to zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, a to dopiero początek, bo Iga i Hubert dopiero „raczkują” na kortach światowych i w tym roku zadebiutują podczas zbliżających się IO Tokyo
-
@Maziu90 to może z racji igrzysk olimpijskich, porozmawiamy o nich.
Które igrzyska najdalej pamiętacie?
Barcelona 92' to tylko kojarzę że ojciec ogladał.. Za to już Atlantę 96' pamiętam b.dobrze.Które zwyciestwa Polaków najlepiej pamiętam?
Z Barcelony to z opowieści ,oczywiście srebro w piłce nożnej.
Natomiast z 96' to brąz i złoto Renaty Mauer, srebro Partyki. No i oczywiście złote medale Korzeniowskiego, Kusznierewicza, Nastuli, Wolnego i Wrońskiego. Wiem że zloto miał ktoś jeszcze jednak nie kojarzę nazwiska,a szukać się nie chce. Kolejne olimpiady oczywiście oglądałem i o medalech jak i wynikach móglbym mówić długo.Dlaczego tę mi najbardziej w pamięci?
Zapewne że to były pierwsze igrzyska które ogladałem, i jakos najlepiej wspominam ich atmosferę. -
Igrzyska, które pamiętam to zimowe, letnich chyba nie oglądałem do Londynu 2012 Za to zimowe 10 lat wcześniej Salt Lake City. Oczywiście, że za sprawą Adama Małysza i jego sukcesów „Co on wyprawiał w tamtych latach, głowa mała” brąz i srebro, a na małej skoczni mogło być złoto, gdyby nie kilka skoków wcześniej Noriaki Kasai się nie przewrócił i tak oto powstała dziura, w którą wpadł Adam i ledwo wylądował, a jak wiadomo, punkty za styl zawsze mają kolosalne znaczenie, ale w drugim skoki oddał już nienaganny skok, który zapewnił mu brąz, a wygrał wtedy „nikt” niejaki Simon Ammann, Harry Potter skoków, takie miano otrzymał po zwycięstwie, ale to z powodu podobieństwa do głównego bohatera serii literackiej J.K. Rowling. Na dużej skoczni już nie dał nikomu szans i wygrał ponownie, a Nasz Adaś zdobył srebro i wracał jak król do Zakopanego. Czasy istnej Małyszomani!
Co do obecnych igrzysk olimpijskich w dziedzinie piłki nożnej to kpina, o miano Mistrza Olimpijskiego powinni nadal walczyć seniorzy, a nie u23 + 3 powyżej. Przecież to Laur Olimpijski, każdy przedstawiciel/ka innych dyscyplin sportowych marzy o takim tytule i pracuję na niego całe życie.
-
@Maziu90 - test
-
@dino-ligenza Dzieki Wielkie
-
-
Zamykamy nieaktywny temat od jakiegoś czasu