Magic 89 - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021)
-
-
Witaj. Mam kilka pytań
W mowie wyborczej wspominasz o zgrupowaniach dla reprezentantów żeby zagrać w lidze wspólnoty i tam jest wspomniane ze będą przedstawiciele 7-8 grup i i ch czołowi gracze. O jakich grupach mówimy?? -
@Magic-89 ja również mam pytanie odnośnie Twoich wyborów. Widzę że podając swoje typy chociażby do U-21 zamykasz się na 3 polskie grupy nie patrząc na te mniej doświadczone. Chociażby nasza grupa gdzie mamy graczy jak @ilias Montana który wygrał ostania edycję KGW. Czy jeżeli zostaniesz selekcjonerem to jest szansa że do kadry wskoczy ktoś nowy czy będzie kółko wzajemnej adoracji? Bo wybacz ale to że ktoś jest członkiem grupy która jest mocna nie musi czynić go od razu kandydatem do bycia w kadrze.
-
Pytanie do Kandydata:
Bardzo podoba mi się pomysł stworzenia zgrupowania w formie ligi, w której rozgrywany jest Nations Cup, ale moje pytanie dotyczy się czasu kiedy ta liga będzie rozgrywana. Każdy z nas wie, że obecnie wielu menadżerów ma dość napięte grafiki i ciężko im znaleźć sloty na niektóre ligi czy turnieje z racji dość dużej liczby ich i natężenia, mimo iż cała grupa angażuje się w walkę i cała aktywnie się udziela często i tak nie ma kto obstawić dany turniej. Takie zgrupowanie to dodatkowa liga, którą powołani kandydaci będą musieli "wcisnąć" w grafik. Pytanie więc moje, kiedy taka liga odbywałaby się tak, żeby każdy kto zostanie powołany na zgrupowanie mógł bezproblemowo w niej uczestniczyć?
-
@kaemik92
Husarya PL
Lions of Poland
PAM
Polish Eagles
Polish Legends
Polish Sparta
Polish Valhalla
Polish Warriors
Natomiast akademie tych grup traktuję jako jeden twór z ich główną grupą.To grupy (według kolejności alfabetycznej), które według mnie prezentują najwyższy obecnie poziom i z którymi nie powinno być problemu z komunikacją. A w przyszłości do listy mogą dojść jeszcze inne grupy, albo z niej wypaść.
-
@jasiuk88 W reprezentacji powinni grać najlepsi z najlepszych, którzy będą to udowadniać na każdym kroku. A grupa w jakiej grają jest dla mnie bez znaczenia.
@iliasMontana dzięki dobremu występowi w KWG znalazł się na moim „radarze” graczy do reprezentacji U21, ale pokazanie się w jednym turnieju to za mało. Musi pracować dalej, żeby dostąpić zaszczytu gry w naszej reprezentacji. I chcę zaznaczyć, że to byłyby moje powołania na dzień dzisiejszy, a nie mogę wykluczyć tego, że za 2-3 miesiące będę one wyglądać inaczej, i np. taki ilias Montana znajdzie się w kadrze U21.
W moich powołaniach nie chcę się zamykać na żadne grupy. Dlatego chcę organizować zgrupowania na których każda czołowa polska grupa (w tym Polish Valhalla) będzie miała przynajmniej jednego swojego przedstawiciela, o czym pisałem w mowie wyborczej. Każdy kto otrzyma powołanie na zgrupowanie będzie miał szansę na grę przeciwko najlepszym i udowodnić, że zasługuje na grę w reprezentacji.
Chcę też stworzyć system monitorowania polskich graczy (o czym również pisałem w mowie wyborczej), żeby zminimalizować ryzyko pominięcia kogoś kto pozornie się nie wyróżnia w turniejach, a mimo to osiąga bardzo dobre i równe wyniki. Takie rozwiązanie bardzo ułatwi podejmowanie decyzji kto ma zagrać w reprezentacji, bo moje powołania zawsze będą opierać się na wnikliwej analizie występów polskich graczy i zagrają tylko najlepsi.
-
@janex123 To prawda, że najlepsi gracze rzadko mają wolne sloty. Ale myślę, że w ciągu roku znajdziemy przynajmniej 2-3 terminy, kiedy każdy da radę zagrać w takiej lidze. Między niektórymi turniejami np. Crew Cup są organizowane długie przerwy, i można „wcisnąć” takie zgrupowanie. A nawet jeśli mimo to kilku graczy będzie nadal miało problem ze znalezieniem wolnego slotu, to mam nadzieję, że będą w stanie odpuścić 1-2 bitwy rankingowe lub jedną ligę grupową, żeby wziąć udział w zgrupowaniu i powalczyć o powołanie do reprezentacji.
Sam jestem bardzo ciekaw tych zgrupowań. Od początku mojej gry w OSM nie przypominam sobie, żeby była zorganizowana jakaś liga lub turniej z najlepszymi polskimi graczami, gdzie są umożliwione transfery. Takie zgrupowanie mogłoby bardzo wiele powiedzieć kto powinien znaleźć się w reprezentacji.
-
Czy możesz zdradzić listę kandydatów na twojego asystenta?? I w jakim stopniu zamierzasz postawić na atmosferę w reprezentacji
-
@magic-89 dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Myślę że to bardzo fajny pomysł chociaż tak jak mówi Janex w obecnych czasach wielu managerów ma napięte grafiki ale sądzę że może uda się takie zgrupowanie zorganizować.
Co do Iliasa Montana to wiem że tylko jeden turniej wiex jeszcze musi pokazać się na arenie chociażby polskiej tylko to był taki przykład bo sądzę że każda grupa ma takich młodych zdolnych graczy -
@kaemik92 To nie czas i miejsce na dyskusje o moim asystencie. Mam w głowie kilka nazwisk, ale chcę poczekać do zakończenia wyborów selekcjonera i dopiero wtedy będę z nimi rozmawiał, a po nich dokonam ostatecznego wyboru.
Atmosfera ważniejszą rolę pełniła w starych bitwach, gdzie zgrana ekipa mogła współpracować ze sobą w kwestiach taktycznych czy strategii obozów, żaden z naszych graczy nie podbierał nam zawodników z listy transferowej czy od skauta do naszej wcześniej umówionej narodowości. A w nowych turniejach wszystko to zostało mocno ograniczone i trzeba bardziej polegać na sobie, ale na pewno każdy będzie miał możliwość głosu, powiedzenia otwarcie co myśli i będę otwarty na każdą sugestię czy propozycję.
-
Ok następne pytanie.
Każdy z kandydatów był i grał w reprezentacji.
Obejmując stanowisko na pewno będziesz miał "szkielet" graczy na których przynajmniej na początku będziesz opierał powołania. Poprosiłbym cie o napisanie graczy którzy aktualnie znajdują się na liście krajowej do powołań -
@kaemik92 Teraz nie jestem selekcjonerem i nie chcę się zamykać na żadne nazwiska do reprezentacji. Jako selekcjoner chcę rozpocząć swoją pracę z „czystą głową”.
Zanim będę mógł się określić kogo powołam do reprezentacji czeka mnie ogrom pracy do wykonania. Trzeba stworzyć bank informacji o występach naszych graczy, co już będzie projektem na dużą skalę i porozmawiać z przedstawicielami grup o ich graczach. Natomiast od potencjalnych kandydatów do gry w reprezentacji trzeba dowiedzieć się jakimi ostatnio grają taktykami, bo to będzie miało istotny wpływ na przydzielanie graczy do drużyn z odpowiednim celem.
Dopiero wtedy jak zapoznam się ze wszystkimi danymi i porozmawiam z przedstawicielami z każdej grupy oraz samymi graczami będę mógł podać szeroką kadrę i postarać się zorganizować zgrupowanie na którym będę miał szansę przyjrzeć się z bliska wszystkim kandydatom do gry w reprezentacji, co pozwoli mi na dokonanie jeszcze lepszych wyborów do reprezentacji.
-
@magic-89 Witam kandydata ja mam pytanie dość banalne ale istotne mianowicie jak wygląda sytuacja z dostępnym czasem u Ciebie? Funkcja selekcjonera reprezentacji (zwłaszcza U-21) to ciągła obserwacja graczy. Liczymy że pod obserwacją będzie chociażby każdy gracz z top10 polskich grup (z rankingu Troczka) to mamy co najmniej 200 managerów do obserwacji plus gracze z mniejszych grup lub bez grupy. Wychodzi z tego całkiem pokaźna liczba graczy do obserwacji i analizy. Rozumiem że część obowiązków spadnie na asystentow ale mimo wszystko to trzeba poświęcić mnóstwo czasu na takie analizy. Każdy z nas ma swoje życie prywatne, rodziny, szkole, pracę i czy pośród tego wszystkiego uda się znaleźć czas aby wnikliwie obserwować graczy? Bo nie chciałbym aby po wyborach okazji się że kadrę tworzą gracze którzy byli wcześniej tylko dlatego że nie było wystarczająco czasu aby analizować innych graczy. Oczywiście w OSM czy prawdziwej kadrze Polski zawsze będą sytuacje że nie każdy się z wyborami zgadza ale myślę że to selekcjoner musi wiedzieć że wystawia się na dużą presję bo patrząc chociażby na MPP i tabele mamy bardzo wyrównany poziom o zawsze się ktoś będzie czuł pokrzywdzony.
-
@jasiuk88 Myślę, że mam wystarczająco czasu, żeby zająć się poprowadzeniem tego projektu. Inaczej nie byłoby sensu, żebym startował w tych wyborach. W proces zbierania danych o występach polskich graczy chciałbym, żeby zaangażowana była każda największa polska grupa, a nie tylko ja czy mój asystent. Grupy są w stanie gromadzić bardziej szczegółowe dane o występach swoich graczy niż osoby z „zewnątrz” i będę chciał to wykorzystać. Będziemy mieli również pewność, że w obserwacjach nie zostanie pominięty żaden gracz z większej grupy. Razem zbudujemy mocniejszą reprezentację.
-
Co sądzicie o poziomie polskiego OSM? Na co stać i czego oczekiwać po naszej reprezentacji?
Czy ostatni słaby występ naszej reprezentacji spowodowany był nieodpowiednią selekcją graczy czy może to jakiś głębszy problem?
Czy fakt, że żaden z Polaków w ostatnich 5 edycjach Indywidualnych Mistrzostw Świata nie doszedł do finału tych rozgrywek może martwić? Czy przez to inne reprezentacje nie będą na bardziej uprzywilejowanych pozycjach do zwycięstwa?
Jestem ciekaw Waszych przemyśleń. Bo trzeba najpierw trafnie zdiagnozować przyczyny słabszych występów indywidualnych i reprezentacyjnych, żeby nie powtórzyć ewentualnych błędów i osiągnąć sukces w przyszłości.
-
@magic-89 myślę że Polska reprezentacja ma potencjał aby jednak trochę więcej zaistnieć niż to miało obecnie.
Według mnie pierwszy podstawowy powodów słabszej dyspozycji to chyba jednak nie do końca dobry wybór graczy. Przeglądam Polski top pkt managerkich (medali nie traktuje poważnie) i z samego topu paru graczy nie ma żadnego meczu w kadrze: m.rebizant, Carlos Wallace, Mormo666, Domin97ik, harrickplczn, Troczek13, pawelzylicz, gabrys01, Innocent Bystander, Ayonex, Rhet1, Lesiu Lew, Janex123 czy jeszcze paru innych graczy. Oczywiście nie znam ich historii (może któryś z nich zagrał w kadrze) ale wątpię że taka liczba graczy odmówiła gry w kadrze. Natomiast jest też paru graczy którzy nie do końca sam wiem jak znaleźli się w kadrze (nie będę wymieniał nickow). Oczywiście z graczy których wymieniłem paru na pewno miało mocniejszy ostatni rok ale w kadrze powinni grać gracze którzy są w formie. Nie znam akurat Łukasza Kowalskiego i nie wiem czym się kierował przy wyborze (oczywiście szanuje jego dokonania bo wykonał mnóstwo świetnej roboty) ale według mnie nie wszystkie wyboru były trafne.
Oczywiście poziom międzynarodowy się podnosi i coraz częściej gracze z krajów arabskich odgrywają większa rolę dzięki pakowaniu monet (które teraz trochę za duża dają przewagę) ale mimo wszystko sądzę że można z nimi rywalizować co pokazują turnieje z udziałem bardzo dobrych grup (chociażby ostatni turniej urodzinowy Sparty). Ja pamiętam jeszcze czasy kiedy ja z Sir Markiem Majrzak byliśmy na topie (okolo 2007 czy 2009 rok nie pamietam) polskiego rankingu i dzieki temu miałem propozycję reprezentowania kadry (niestety ze względu na mój zawód wtedy i brak dostępu do Internetu przez tygodnie nawet nie mogłem skorzystać) i wtedy się liczyło kto jak gra a nie czy dany gracz jest w grupie A czy B.
OSM ciągle ewoluuje nie zawsze w dobra stronę ale wygląda na to że inne narody trochę lepiej przyswaja te zmiany bo w rankingu narodowym dość mocno polecielismy w dół. Myślę że nowy manager też będzie musiał potrafić się przystosować i pomoc w tym nowym graczom gdyż jak wiemy co jakiś czas silnik gry się zmienia odrobinę.
Tyle odemnie -
@daroo933 to czym się sugerować? Tym w jakiej grupie się jest? Kogo się bardziej lubi? Że jest źle aktywnym na Discord czy forum? Wiem że są sposoby aby nabijać pkt ale nie można lekceważyć ich mówiąc że np. Sniki jest dalej w rankingu a przed nim gracze to tylko dużo pkt mają bo chociażby MPP pokazują że jadnal conajmniej paru graczy potwierdza przynależnośc do topu a w kadrze nie zagrali nigdy. Jak widać skoro nasza kadra nie błyszczy to gdzieś problem musi być i to jest moja opinia że tu tkwi problem. Ale z chęcią wysłucham Twojej analizy @daroo933
-
@jasiuk88
Tutaj muszę się zgodzić z @daroo933
Oczywiście ranking powinien być jednym, z wyznacznikowale myślę że turnieje jak mpp imp mpg ppg powinny być głównym wyznacznikiem dla nowego selekcjonera niektórzy wogole nie dbają o ranking bo przeznaczają dla grupy 4 wolne kontabardziej wypowiadam się jako osoba postronna bo mojej grupy repka nie dotyczy ale takie moje zdanie