Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021)
-
@kaemik92 said in Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021):
we wcześniejszych wypowiedziach pisałeś że będziesz brał te najmocniejsze grupy w Polsce i wśród elity Polskiej dorzuciłeś i wymieniłeś LOP a miesiąc wcześniej porównywałeś nasz poziom do PL2 także rozumiem że to pod publiczkę wypowiedz gdybyśmy byli nie fair każdy z nich oddałby głos na innego kandydata niż Ty za obrażanie naszej grupy
@kaemik92 tak mi trochę niezręcznie zapytać ,ale widocznie jakiś niedomyślny jestem ,gdyż czytając Twoją powyższą wypowiedź nie za bardzo jest dla mnie jasne w którym miejscu Kandydat Na Selekcjonera Reprezentacji Polski OSM @Mati-Colchoner obraził Grupę Lions Of Poland? Czyżby chodziło o porównanie do Grupy PL2 ? IMHO nie jest to żadna obraza ani ujma dla Grupy Lions Of Poland ponieważ takie są realia że reprezentujecie niższy poziom nie tylko niż Grupa PL2 ,ale także niż wszystkie pozostałe polskie grupy. Wiem że zabrzmi to brutalnie ,ale ja nie lubię niczego owijać w bawełnę , po prostu Grupa Lions Of Poland ma tylko marginalne znaczenie na scenie polskiego OSM.
-
@cezarro co do błędów przeszłości to również temat jest dla mnie jak może część z was wie (lub nie) swego czasu miałem drugie konto.(Nie był to długo czas) gdzie grałem w Akadmii jednej z topowych polskich grup oraz IMP. Nie stworzyłem konta aby jakaś inna grupę destabilizować czy działać na czyjąś szkodę. Bana dostałem i swoje "odsiedzialem". Nie zakładałem nowego konta bo jednak na tym gram od 16 lat prawie więc po prostu szkoda było by to stracić. Żałuję bardzo za dałem się pokusić i założyłem to konto. Oczywiście mój błąd i gdybym przez to nie dostał się do reprezentacji (chociaż nie liczę jakoś na powołanie Na ten moment) to bym zrozumiał to. Jednej jednak za tym aby po czasie odsunięcia jednak patrzeć na osoby które miały w przeszłości jakieś pojedyncze wypadki. Jak mówiłem gram tyle lat i przez ten czas zdazylo się złamać regulamin ten raz i decyzje zostawię selekcjonerowi. Jeżeli są osoby które miały kilka przypadków łamania regulaminu to oczywiście nie jest najlepszy pomysł aby nas reprezentowały ale raz na tyle lat to myślę że do wybaczenia
-
@cezarro co do błędów przeszłości to również temat jest dla mnie jak może część z was wie (lub nie) swego czasu miałem drugie konto.(Nie był to długo czas) gdzie grałem w Akadmii jednej z topowych polskich grup oraz IMP. Nie stworzyłem konta aby jakaś inna grupę destabilizować czy działać na czyjąś szkodę. Bana dostałem i swoje "odsiedzialem". Nie zakładałem nowego konta bo jednak na tym gram od 16 lat prawie więc po prostu szkoda było by to stracić. Żałuję bardzo za dałem się pokusić i założyłem to konto. Oczywiście mój błąd i gdybym przez to nie dostał się do reprezentacji (chociaż nie liczę jakoś na powołanie Na ten moment) to bym zrozumiał to. Jednej jednak za tym aby po czasie odsunięcia jednak patrzeć na osoby które miały w przeszłości jakieś pojedyncze wypadki. Jak mówiłem gram tyle lat i przez ten czas zdazylo się złamać regulamin ten raz i decyzje zostawię selekcjonerowi. Jeżeli są osoby które miały kilka przypadków łamania regulaminu to oczywiście nie jest najlepszy pomysł aby nas reprezentowały ale raz na tyle lat to myślę że do wybaczenia
-
Dzięki za wyrażenie opinii na ten trudny, jednak bardzo ważny temat. Na pewno nie chciałem nikogo wymienić personalnie... i zgadzam się, nie powinniśmy podchodzić do takich spraw zero-jedynkowo, tylko rozważać je indywidualnie.
-
Jak Waszym zdaniem powinna wyglądać współpraca podczas zgrupowań Reprezentacji?
- Uczestnicy którzy są w składzie, bazują tylko i wyłącznie na swoich umiejętnościach, i komunikują się tak jak podczas ostatniego Nations Cup, na forum OSM.
- Uczestnicy którzy są w składzie, będą mieli dostęp do serwera na discord/whattsapp gdzie będziemy sporządzać statystyki podczas rozgrywania turniejów, i na tej podstawie postaramy się wspólnie analizować jak zagrać przeciwko danemu rywalowi.
- Mam inny pomysł...
-
@mati-colchoner według mnie managerowie którzy reprezentują nasze barwy powinni być w ciągłym kontakcie z selekcjonerem czy między sobą. Oczywiście nasze podwórko się cały czas rozrasta i pojawiają się coraz to nowsi, ciekawszy gracze ale według mnie gracze którzy na ten moment są najbliższej kadry (powtarzam na ten moment) i tak mają między sobą kontakt. Czy to w czatach grupowych czy na Discordzie. Oczywiście nie twierdzę że każdy każdego zna, lubi o rozmawia ale topowi gracze znają się już od paru lat. Nawet ja pomimo że gram tyle lat ale do szerokiej czołówki powróciłem dopiero niedawno mam większy czy mniejszy kontakt z dość spora ilością managerów. Kolejnym powodem do kontaktu jest wymieniane się pomysłami taktycznymi. Oczywiście nie mówię że ktoś tu ma swoje suwaki podawać ale jeden ma wyborne 451 inny 433 (w gruncie chodzi o taktyki off i def). Każdy reprezentant Polski powinnen mieć dopracowane kilkanaście różnych taktyk (sam mam około 12-13 różnych taktyk) ale są takie w których się czuje lepiej a w których gorzej.
I 3ci powodów aby kontakt był to po prostu atmosfera. Oczywiście to w naszej kadrze dość wyśmiewane hasło (mówię o reprezentacji w piłce nożnej) ale kiedy gracze z kadry mają z sobą kontakt dobry (oraz z managerem) to są bardziej skłonni aby pomagać sobie.
Reasumując według mnie WhatsApp, Discord czy nawet FB (ja nie miałbym z tym problemu aby pokazać jak wyglądam i aby nie być anonimowy) powinnem być w kadrze. -
@mati-colchoner Moim zdaniem w reprezentacji, powinni grać reprezentanci. Najlepsi w danej dziedzinie. Co jest celem reprezentacji? Osiągnięcie jak najlepszego możliwie wyniku. Kto może zapewnić najlepszy wynik polskiej reprezentacji? Najlepsi gracze w danym momencie. Twoja rola polegać powinna na tym, żeby ich skutecznie wyselekcjonować i poprowadzić do dobrych wyników. Tu powstaje pytanie, w jaki sposób przewidzieć, kto dobrze zagra za miesiąc, wiedząc jak gra teraz. Masz jakiś pomysł jak to zrobić?
-
@mati-colchoner said in Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021):
Jak Waszym zdaniem powinna wyglądać współpraca podczas zgrupowań Reprezentacji?
- Uczestnicy którzy są w składzie, bazują tylko i wyłącznie na swoich umiejętnościach, i komunikują się tak jak podczas ostatniego Nations Cup, na forum OSM.
- Uczestnicy którzy są w składzie, będą mieli dostęp do serwera na discord/whattsapp gdzie będziemy sporządzać statystyki podczas rozgrywania turniejów, i na tej podstawie postaramy się wspólnie analizować jak zagrać przeciwko danemu rywalowi.
- Mam inny pomysł...
To są kluczowe pytania na które ciężko znaleźć odpowiedź. Mnie ciekawi najbardziej Twój pomysł na selekcję i dobór reprezentantów. Najprościej wybrać kogoś kto wygrał IMP i powalczył w MPP, ale to że tego dokonał nie musi oznaczać, że będzie miał czas w terminie w którym odbywa się turniej reprezentacyjny. Np. załóżmy, że ja mogłem się czasowo zaangażować w IMP, jestem mistrzem Polski, ale za miesiąc nie będę miał tego komfortu i będę grał jak jeden z wielu graczy z czołówki polskiego OSM kompletnie niczym się nie wyróżniając. Suche statystyki, do których też wkradają się błędy, czy to w analizie, czy nawet w samych danych, na podstawie zeszłych imprez to trochę za mało. Nie będziesz się bał zaufać intuicji?
-
Według mnie to tacy menadżerowie co potwierdzają swoja dyspozycje wysoko przynajmniej co drugi turniej znajdując się w czołówce wyróżnionych graczy, bądź najlepiej co turniej.
Lepiej mieć w kadrze zapalonego gracza grającego i trzymający równy poziom z mniejszymi skokami niż się napalić i wziąć np. jednego z lepszych z danego turnieju, bo tak jak piszesz Paweł jak przewidzieć ze za miesiąc on zagra znowu dobrze ?Utworzyć ranking listy powołanych np. 30 graczy łączonych z kadra.
-
Turnieje ( lista, powinna się powiększać gdy ktoś na danym turnieju się pokaże i dać sygnał jesteś łączony z kadra). Jak się powiedzie i pokaże klasę w drugim czy trzecim turnieju organizowanym przez Polaków wtedy takiego gracza łączyć można z kadra.
-
W rankingu powinny być liczone statystki z danego miesiąca gracza z grupy z bitw ( Brać pod uwagę dywizje rywalizacji grupy ) Wyliczając średnia pkt danego gracza na dany miesiąca, średnia dlatego ze jeden może zagrać w grupie 2 bitwy a następny 4.
( Tu powinni pomóc przedstawiciele swoich grup trenerowi reprezentacji. )
Ranking turniejów międzynarodowych aktualizowany parę razy w roku.
Wytypować sobie 30 graczy z podwórka według swojej oceny i wziąć ich wszystkich obliczyć pod jeden ranking wyliczyć średnia sumować i zobaczyć jaka np. dana 5-tka w danym miesiącu się prezentuje.
Przypadnie turniej i masz już 5tke pewniaków z tej 30stki, która jest w gazie, oraz dokumenty potwierdzające realia.
Dziś 30stka jutro może być lista z 35, gdyż np. jakaś piątka się nowych pokaże nazwisk wygrywając polski turniej, wtedy okno życia ale nie ze już OOOO! masz powołanie grasz!!, tylko jesteś na liście rezerwowej, chcesz grać powalcz teraz w rankingu miesięcznym pokaz się w następnym turnieju w bitwie i np. na arenie międzynarodowej jak w tych 3 miejscach pokażesz i potwierdzisz swoje umiejętności to spokojnie z całej 35 graczy będziesz na pewno wtedy w najlepszej piątce danego miesiąca
Nie potwierdzi się w bitwach w następnych turniejach to usuwamy z listy graczy liczących na powołanie.Taki luźny pomysł, ja bym to tak rozłożył.
-
-
Dziękuję za zaangażowanie w topiku dla @Mati-Colchoner, a wszystkim uczestnikom topiku za rzeczową i kulturalną dyskusję. Na czas głosowania obowiązuje cisza wyborcza. Zamykamy topik. Po wyborach jeszcze go otworzymy do wymiany poglądów.