🦅 🇵🇱 [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA
-
@jasiuk88 Środek pola mamy akurat mocny. Poza wymienionymi przez Ciebie jest jeszcze chociażby Góralski, Żurkowski, Damian Szymański z AEK. Mamy tu pewien komfort.
Co do bramki to pozwolę się nie zgodzić. Mamy choćby Gikiewicza w Augsburgu, który jest jednym z lepszych bramkarzy w Bundeslidze i spokojnie mentalnie udźwignąłby ten ciężar. Drągowski po powrocie do składu też będzie mocnym punktem. W Serie A od lat gra też regularnie Skorupski, nieco pomijany w kadrze, ale jest w grze, dałby radę. Wojtek nie jest niezastąpiony, moim zdaniem powinien nawet czuć presję innych, bo mówienie przez kolejnych selekcjonerów, że Szczęsny to numer 1 z urzędu nie służy rywalizacji i jest sygnałem dla innych, że w kadrze raczej nie pogracie w najbliższym czasie.
Co do obrony - w miejsce Glika, który co tu dużo mówić popadł w pewien marazm, mamy też inne opcje. Obok Bednarka mogą po powrocie do zdrowia zagrać Dawidowicz lub Piątkowski, jest solidny Helik, po powrocie do regularnej gry do kadry będzie pukał Walukiewicz. Po powrocie do zdrowia sprawdziłbym również Bochniewicza, bo w Holandii zbierał bardzo dobre recenzje. Coraz większą rolę w Spezii odgrywa Kiwior, jemu też trzeba się przyglądać. Mówienie, że Glik jest nie do ruszenia też nie powinno mieć miejsca. Co by nie mówić, mamy różne opcje i powinniśmy z nich korzystać.
-
W obliczu ostatnich wydarzeń, Cezary Kulesza podjął ciężką, lecz najbardziej odpowiednią decyzję odnośnie meczy barażowych naszej reprezentacji.
-
@damian_skinek Szwedzi również przyjęli takie stanowisko.
-
Federacja Piłkarska Czech również odmawia gry z Rosją. No to zobaczymy co na to FIFA.
-
@damian_skinek said in [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA:
Federacja Piłkarska Czech również odmawia gry z Rosją. No to zobaczymy co na to FIFA.
FIFA jest skorumpowana ,brali już wcześniej kasę od ruskich a konkretnie od Gazpromu ,to teraz FIFA będzie miała kąsać ruską rękę która ich karmi?
-
@damian_skinek said in [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA:
Federacja Piłkarska Czech również odmawia gry z Rosją
W końcu Czechy pokazały jajeczka, ale im to zajęło. Co nie zrobi FIFA to i tak brawo dla naszych PIŁKARZY dla mnie takie stanowisko to lepszy wynik niż awans na mundial. Piłkarzy napisałem z dużej i pogrubiłem czcionkę dlatego ze to nie Uefa ani Boniek ani Kulesza jako PZPN nie podjęli pierwsi takiej decyzji, najpierw mieli grać mimo barbarzyństwa z strony Rosji na neutralnym terenie, Boniek spotkał sie z mega krytyka na Kanale Sportowym wyjaśnili go ładnie, na następny dzień rano Lewandowski napisał ze jest w rozmowie z chłopakami z drużyny i jako kapitan ogłosi wspólne stanowisko po rozmowach i zostało napisane na profilu Lewego, ze oni nie zagrają, to wtedy bohater Kulesza nie miał tez za bardzo co zrobić, jak szybko zareagować i dołączyć się do wspolnego stanowiska piłkarzy. Mimo późniejszej takiej decyzji Kuleszy uważam go za top prezesa, bo robi jak dla mnie dobra robotę dla polskiej piłki jako PZPN, jeszcze jak nie było oficjalnej wojny to starał się by mecz odbył się na Narodowym, jak odbywały się groźby z Rosji na Ukry.
-
@cezarro to czekamy sam jestem ciekaw ich stanowiska
-
Dziś o 19 ma być informacja o wykluczeniu Ruskich. Kulesza zrobił mega robotę Zmobilizował inne państwa
-
Jak donosi dziś Przegląd Sportowy: w PZPN panuje przekonanie graniczące z pewnością, że Rosja zostanie ukarana przez FIFA walkowerem. Nie będzie szukania innego rywala, tylko 29 marca Biało-Czerwoni zagrają w Chorzowie ze Szwecją lub Czechami. Zwycięzca pojedzie na mundial w Katarze. Decyzja ma zapaść najóźniej jutro, w piątek 04.03.2022 roku.
-
@Cezarro rosja jest jedna, a sponsor zawsze się znajdzie, lepsze to niż stracić poparcie „Europy” i Świata. Gdyby tego nie zrobili, to upadliby jak Ikar. Naciski zrobiły swoje. Konkurencja też nie śpi, inny związek by powstał i poparłby większość „Sława Ukrajini” i tym zjednałby sobie federacje piłkarskie...
-
@dovco_handf okazuje się jednak że dzisiaj żadna decyzja odnośnie meczu Polaków nie zostanie podjęta. Rosja bowiem odwołała się do Trybunału Arbitrażowego ds. Sportu w Lozannie . Decyzja ma zostać podjęta w trybie pilnym.
Nie jest zatem jeszcze przesądzone że to Rosja zostanie ukarana walkowerem. Jeżeli bowiem Trybunał wyda werdykt ze mecz ma zostać rozegrany na neutralnym terenie, a Polska odmówiła gry ,wtedy awans otrzyma Rosja . Myśli ktoś że taki scenariusz jest niemożliwy ? Ja bym nie był taki pewny. -
@Cezarro Twoje argumenty mają sens, ale ja mam tylko jedno „ale” Dajmy na to dzięki walkowerze, rosja przechodzi dalej, czyli Szwecja i Czechy też nie zagrają z nimi w finale, zatem rosja wchodzi do finałów MŚ, co dalej? Inne europejskie kraje też się wycofują i w finale mundialu zagra Katar z czerwonymi?
-
@dino-ligenza wszystko zależy od werdyktu Trybunału Arbitrażowego w Lozannie. Lozanna leży w Szwajcarii ,a Szwajcaria jak wiadomo nie poprała sankcji nałożonych na rosję ,ponieważ rosyjscy bogacze trzymają swoje pieniądze w szwajcarskich bankach. Pieniądze ,polityka , a dopiero gdzieś daleko w tyle sport . Taka jest kolejność niestety .
-
@cezarro brak słów można by była napisać fraje... .
-
Reprezentacja rosji oficjalnie została ukarana walkowerem.
-
Selekcjoner reprezentacji Polski, Czesław Michniewicz, ogłosił nazwiska zawodników z lig zagranicznych, powołanych na zgrupowanie naszej kadry.
-
@damian_skinek jakoś reca, helik i michalak jakoś mi tutaj nie pasują.. jednak z osądem poczekam do zakończenia pierwszego meczu... chyba wytrzymam do zakończenia meczu, choć mogę popłynąć juz w trakcie jego trwania
-
We wtorek, 8 marca br. FIFA oficjalnie zakomunikowała, że reprezentacja Polski zostanie bezpośrednio zakwalifikowana do finału barażów MŚ 2022. Rosjanie, którzy mieli rywalizować z Biało-Czerwnymi w półfinale, zostaną ukarani walkowerem. Z werdyktem, który stawia nas w uprzywilejowanej sytuacji z jednym, finalnym meczem w walce o awans do MŚ nie zgadzają się wykluczeni Rosjanie, ale także i Szwedzi, którzy żądają na wymianę innego rywala dla Polski, aby też zagrała dwa mecze. Co wy o tym sądzicie? @language-pl
-
@dovco_handf Wg mnie najlepszą opcją byłby turniej 3 drużyn z naszej drabinki, ale wymagałoby to jednego dodatkowego terminu na mecz nr 3.
Przyjmijmy że w terminie półfinałów Szwecja gra z Czechami, a nasza kadra pauzuje. W terminie pierwotnego finału odbyłby się mecz nr 2, czyli Polska zagrałaby z pierwszym z rywali. No i dodatkowy termin, gdzie nasza reprezentacja zagrałaby z drugim rywalem. Myślę, że tak byłoby sprawiedliwie, ponieważ:
- po pierwsze, nie byłoby kłótni o awans bez gry,
- po drugie, reprezentacja Polski dostałaby trochę więcej czasu na przygotowanie do meczów z innym rywalem, zważywszy na to, że nagle Biało-Czerwoni muszą zmienić system przygotowań pod innego rywala,
Ale z tego co wiem, nie brano pod uwagę takiego wariantu.