🦅 🇵🇱 [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA
-
@Damiś27 Dobry wybór, ale po co taka szopka?! Zważywszy, że Michniewicz mógł już dawno pracować nad przygotowaniem kadry, ale nie! Prezesowi zamarzyła się „gwiazdka z nieba” a może kawior z Morza Czarnego, to bardziej pasuję do „Sąsiada”
-
@dino-ligenza zgadzam się z Tobą. Może i Michniewicz nie jest idealnym kandydatem ale sądzę że z polskich managerów to zasługuje najbardziej i pod względem motywacji, przygotowania pod przeciwnika i prfejonalozmu to jest według mnie w Polsce "Top" (jak to mówił Boniek). Cieszę się że to nie Nawalka (której się skompromitował w Lechu i nie chodzi o grę ale o całą szopkę z zasadami i przesadami). Co prawda Michniewicz w Legii końcówkę miał tragiczna ale to wiele "zasługi" w tym też prezesa Miodulskiego. A tym badziej się cieszę że nie Szewa czyli trener na dorobku który by miał zgarniac astronomiczne zarobki jak na trenera na dorobku. Ja w Czeska wierzę i myślę że to świetny wybór.
-
@damiś27 Michniewicz to bardzo dobry wybór, niejednokrotnie udowodnił, że zna się świetnie na swoim fachu
-
@mati-colchoner tylko szkoda właśnie że taka szopka z tego wyszła. I szkoda że gdyby nie pazerność Szewy to taki człowiek by dowodzil nasza kadra bo to byłby wybór na poziomie Sousy. Obydwoje wielcy piłkarze ale trenerzy nie sprawdzeni za bardzo. Wydać 2.5 mln € to można na jakiegoś kozaka a nie na kogoś kto poległ w Genoi
-
Michniewicz ma swoją szansę. I dobrze. Nie udowodnili mu winy z konszachtach z "Fryzjerem" to znaczy, że nic na niego nie mają, a to z kolei oznacza w świetle prawa, że jest niewinny. Zna młode wilki jeszcze z młodzieżowki, wie jak prowadzić kadrę. Klub to inna bajka, tam musisz wszystkie składniki kupić do gotowania i dopiero z tego coś dobrego ugotować. W kadrze masz gotowce, musisz je tylko ładnie przygotować, zadbać o świeżość i odpowiednio podać.
-
@jasiuk88 Zdecydowanie zatrudnienie Szewy i to za taką stawkę byłoby absurdalne, mniej zarabia chociażby zdobywca Mistrzostwa Europy z Reprezentacją Włoch, Roberto Mancini. Za taką stawkę zaakceptowałbym chyba tylko Zidana
-
Zapraszamy do dyskusji wszystkich @language-pl. Co sądzicie o wyborze nowego selekcjonera? Jakie są wasze refleksje z tym wyborem? Co myślicie o kontrkandydach? Podzielcie się z nami waszymi refleksjami .
-
Dla mnie był to numer 1 pod względem kandydata na selekcjonera Reprezentacji Polski
Każdy wiedział że jak on ma więcej czasu to potrafi przygotować zespół pokazał to w Legii czy innych klubach oraz Młodzieżowej Reprezentacji. Jesień to pokazała problemy inne w Legii. Nadal nie rozumiem kilku ruchów transferowych. Każdy kto grał w piłkę że trzeba czasu i treningów żeby się zgrać i rozumieć. A na początku nie ma graczy, a później dostaje graczy jak już normalnie grają co 3 dni.
Mimo to walczył z kilkoma dobrymi klubami czy Młodzieżową Reprezentację z topu.
Mam nadzieję, że to poukłada. Czasu jest mało i dużo -
Według mnie ciekawi kandydaci w przyszłości to Urban i Skorża. Urban to wiadomo szlify w Hiszpanii i z czasem tego Górnika fajnie poskładal. Co do Skorży to w Pogonii nie wyszło ale w każdej innej drużynie potrafi to ułożyć. Doceniam co robi Papszun ale jego nie potrafię sobie wyobrazić jako selekcjonera kadry bo system gry i ułożenie drużyny to wysoki poziom ale zanim się drużyna nauczy tego co on wymaga mija dość sporo czasu a w kadrze nie ma na to czasu.
-
@damiś27 zgodzę się z tobą! Ale pamiętam euro młodzieżówki autobus w obronie. Żałuję że nigdy nie dostał szansy Henryk Kasperczak
-
Nie wiem czy Sheva by to poukładał. Do tej pory nie wygrał z Genoą żadnego meczu w lidze a jedynym jego zwycięstwem był mecz pucharowy z najsłabszą w lidze Salernitaną. Jeszcze chcieli mu dać taki hajs jakiego nie dostają topowi trenerzy reprezentacyjni, dobrze że do tego nie doszło koniec końców.
-
Moim zdaniem dobry wybór, jeśli wziąć pod uwagę okoliczności jakie mamy.
Po pierwsze do baraży nie zostało dużo czasu. Michniewicz zna ligowe realia polskiej i rosyjskiej piłki, zna poszczególnych piłkarzy, ich style gry itd. To na pewno będzie atut.
Po drugie kadra mocno zmieniła się od czasów Nawałki. Co by nie mówić Brzęczek i Sousa wprowadzili do kadry kilka nowych twarzy, co okazało się plusem. Sięganie z powrotem po starą gwardię niekoniecznie uważam za dobry kierunek, a pewnie Nawałka - przynajmniej na początku - sięgałby jednak po dobrze znanych sobie graczy. Michniewicz ma tą przewagę, że zna wielu graczy z młodzieżówki, oni znają jego, a teraz albo już odgrywają, albo będą odgrywać coraz większą rolę w seniorskiej kadrze. Nie da się ukryć, że naszej Reprezentacji potrzebne jest odmłodzenie na pewnych pozycjach, bo niestety, ale np. Glik już młodszy nie będzie, gracze pokroju Krychowiaka również nie wzbiją się ponad to, co grają obecnie, potrzebny jest więc świeży powiew. Myślę, że gracze pokroju S. Szymańskiego lub Żurkowskiego w obecnej dyspozycji są gotowym materiałem do Reprezentacji i Michniewicz będzie potrafił ich dobrze wprowadzić. A nie da się ukryć, że czymś nowym w tych barażach musimy zaskoczyć, żeby coś w nich ugrać. -
@rhett1 dobrze powiedziane i w punkt trochę ciąża nad nim zarzuty o kontakt z "Fryzjerem" i że nie poradzi sobie z naszymi "gwiazdami" ale nie sądzę żeby taki Krychowiak, Lewandowski czy Szczęsny nie dawali z siebie wszystko w barażach bo ktoś nie wybrał Nawalki
-
@jasiuk88 Czytałem wypowiedź Roberta o meczu barażowym z Rosjanami pod Michniewiczem. Sam stwierdził, że to nie będzie ładny mecz i przy prowadzeniu "gra piłką w krzaki" jak za czasów Michniewicza "młodzieżowki", nie powinna kibiców zdziwić, ponieważ liczyć się będzie tylko wynik tylko i wyłącznie w tym meczu, a nie ładna gra dla oka. I jest to zarzem dobre nastawienie na mecz jak i przyznanie racji stylowi gry, preferowanemu przez Michniewicza jakże znany od kilkudziesięciu lat polskiej reprezentacji: mocna obrona i szybkie przejście do kontry.
-
@jasiuk88 Co do zarzutów - nie bronię oczywiście Michniewicza, bo jeśli jest winny powinien ponieść karę, ale mamy w naszym kraju domniemanie niewinności. Żadne zarzuty nie zostały mu postawione, nie zapadł żaden wyrok, w którym byłby za coś skazany, więc w świetle prawa jest czysty. A kontakty z Fryzjerem wynikały pewnie też częściowo z tego, że był jego przełożonym w Amice. Nie mniej jednak tę sprawę należało wyjaśniać i podnosić w momencie zatrudniania Michniewicza do młodzieżówki, a nie tuż przed ważnymi barażami.
Co do argumentu, że nie poradzi sobie z "gwiazdami" - szczerze, to... nie musi. Oczywiście Lewandowski jest filarem tej kadry, nie ulega to wątpliwości i z nim jakoś się powinien dogadać, natomiast ani Krychowiak, ani Szczęsny nie są niezastąpieni. Bramkarzami zawsze staliśmy mocno i spokojnie na miejsce Szczęsnego znaleźlibyśmy dwóch-trzech bramkarzy, którzy z miejsca mogliby go zastąpić (mówię to też jako kibic Juventusu), a i w miejsce Krychowiaka do środka pola spokojnie mamy innych graczy, którzy weszliby w jego buty, bez jakiejś wielkiej straty dla Reprezentacji. Krychowiak nie jest tym samym Krychowiakiem co kiedyś. Irytuje mnie szczególnie jego ciągłe padanie na murawę przy minimalnym kontakcie podczas wyprowadzania piłki i opóźnianie tym samym naszych akcji. Tu spokojnie mamy także inne warianty.
-
@dovco_handf myślę że wszyscy wiedzą że te mecze z Rosją i ewentualnie z Szwecja / Czechami nie będą piękne i będą przepchniete kolanem bo w ciągu paru sesji treningowych nie da się ułożyć drużyny po swojemu. Myślę że nawet Robert nie liczy na joga bonito tylko to co przyniosło efekt latami czyli defensywa i szybkie kontry a do tego mamy graczy rozsądnych
-
@rhett1 ja też nie zarzucam żadnych czynów korupcyjnych bo nic nie było udowodnione a nawet jeśli to było 18 lat temu to zupełnie inne czasy były. I dokładnie tak jak piszesz to był jego przełożony w Amice więc na pewno mieli kontakt z sobą.
Co do gwiazd to masz rację za Kryche (który jest irytujący to racja) mamy Modera, Bielika (już dochodzi do siebie), Kozłowski czy nawet Linety jest więc na pewno są opcje. Co do Wojtka to ja fanem Juve nie jestem jak Ty czy mój przyjaciel Troczek ale aktualnie aż takiego komfortu w bramce to nie ma po tym jak Fabiański zakończył karierę w kadrze. Bułka, Majecki, Dragowski bardzo mało grają. Strączek czy Majchrowicz to dopiero co się rozkrecaja i to badziej melodia przyszłości. Boruc to już nie te lata. Skorupski czy Grabara to nie ten poziom. Słonina to sam nie wie gdzie chce grać a np Bednarek to jakoś nie poziom kadry. Wojtek ma swoje wady ale aktualnie za dużej konkurencji nie ma. Glik niestety na poziomie Serie B stał się balastem dla Benevento i nie chciał pójść do Parmy bo za mniejszą pensja była więc sądzę że będzie odgrywał w klubie coraz mniejsza rolę. Owszem mamy Bednarka, Walukiewicza, Dawidowicza czy nawet Helika lub Wieteske więc też nie będzie problemu z zastapieniem go