🦅 🇵🇱 [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA
-
Włochy U20 to większa potęga niż dorosła kadra... będzie ciężko...autobus, albo dwa nawet w naszej bramce i aby do karnych, gdzie zawsze jest loteria...
-
Będą ciekawe mecze
-
Tylko jedna refleksja po dzisiejszym meczu.
W środę widzieliśmy drużynę szybką, grającą przemyślany fubol, odważnie atakującą, dokładną, zgraną, dobrze zorganizowaną. Ostatecznie minimalnie ulegającą obecnym mistrzom Europy, Portugalii, która miała w składzie po prostu CR7.
Dzisiaj widzieliśmy drużynę chaotyczną, bez pomysłu na grę, niedokładną, niezorganizowaną. Sukcesem było kilka składnych podań. Drużynę niezaangażowaną, spacerującą po boisku.
Oglądaliśmy drużynę, która, z całym szacunkiem dla Macedonii, nie miała pomysłu na słabego rywala, która nie potrafiła stworzyć skladnych akcji i po prostu zagrała fatalnie. A naprawdę słaby rywal bez problemu wchodził w naszą defensywę, ośmieszał, teoretycznie, o kilka klas lepszych zawodników.
Co typowe dla nas, po strzelonym golu totalnie oddaliśmy inicjatywę rywalom, czekając nie wiem na co, chyba na to że nam strzelą, bo trwało to przez 40 minut.
Obiektywnie to Macedonia zrobiła więcej w kierunku zdobycia trzech punktów. Nie zasłużyliśmy na zwycięstwo. Nawet grając w dziesiątkę Macedonia, podkreślam Macedonia, była w stanie zamknąć nas na naszej połowie i stwarzać groźne sytuacje pod naszą bramką.
Porównuję tu oczywiście Szwajcarię i Polskę. Od czasu naszego pojedynku w 1/8 Euro 2016, mam ogromny szacunek, ale i sympatię, do pracy Petkovica, który wyciągnął wnioski i pchnął drużynę kilka poziomów wyżej. My, którzy ową Szwajcarię wtedy pokonaliśmy, zaliczamy stały regres.
Spójrzmy gdzie trzy lata temu były obydwie reprezentacje, a gdzie są dzisiaj. To jest przepaść, która świetnie obrazuje to jak świetną pracę wykonują w Szwajcarii. My zaliczyliśmy blamaż na Mundialu i w Lidze Narodów. Szwajcarzy Mundial zakończyli na 1/16, a w Lidze Narodów powalczą o brązowy medal. Mają świetną mieszankę młodości i doświadczenia, na każdej pozycji mają bardzo dużo jakości. Od porażki z nami na Euro ta drużyna tylko się rozwinęła.Nie będę więcej pisał o meczu z Macedonią, bo jak to wyglądało chyba każdy widział. A Szwajcarię oglądało się z przyjemnością i barzdo się cieszę że będę miał możliwość oglądać ich grę jeszcze w niedzielę. Sądzę że mają spore szanse na brąz, z tak przebojową i odważną grą.
Oczywiście cieszy komplet punktów Polaków, który brałbym w ciemno, ale zadajmy sobie pytanie: gdzie zmierzamy z taką grą?
-
Jeszcze wyniki z dzisiejszej kolejki.
Coś mi się wydaje że będziemy mieć ogromne problemy w poniedziałek z Izraelem.
Z Austrią Brzęczek posadził Piątka na ławce, gdy ten wszedł zdobył gola. Dzisiaj było tak samo. Jeżeli z Izraelem znów nie zobaczymy Piątka u boku Lewego na boisku, to nie wiem co musi zrobić ten chłopak.
W ogóle wydaje mi się że na Izrael powinniśmy wyjść odważniej, z dwójką napastników z Milikiem lub Piątkiem obok Lewego. Za Frankowskiego fajnie by było dać w końcu szansę Kądziorowi. Nie możemy dać się tak zdominować.
Trzeba zorganizować drużynę i zmienić nastawienie. Zapomnieć o Macedonii.
-
@pawełfurmański
Idealne podsumowanie naszej kadry, chyba nawet jakiś znany polski dziennikarz sportowy lepiej nie napisałby tego od Ciebie.
Niestety my jako kraj, popadamy w samo zachwyt, bo przecież wygraliśmy, ale właśnie co z tego skoro meczymy się ze słabymi rywalami. Nawet możemy i awansować na mistrzostwa, ale tam będziemy jedynie dostarczać punkty jeśli nic się nie zmieni, taka jest prawda. Od początku pracy Brzęczka nasza kadra nie ma żadnego pomysłu na grę. Sporo było czasu od ostatniego meczu, ale jak widać nic się nie poprawiło. -
@byku-duma-warmii dziękuję za tak miłe słowa
Niestety to co napisałeś jest prawdą. Znów pewnie wywalczymy awans na kolejną dużą imprezę, zachłyśniemy się tym "sukcesem" i przed mistrzostwami będziemy się kłócić czy skończymy w ćwierćfinale, półfinale czy może nawet w finale. Zamiast trzeźwo spojrzeć i zobaczyć jak dużo jest do poprawy. Wystarczy przypomnieć istną euforyczną gorączkę wygorowanych oczekiwań przed MŚ w Rosji, kiedy to nawet sami piłkarze mówili że możemy powalczyć o medale. Okres pracy Adama Nawałki do Mundialu przedstawił obraz polskiej piłki reprezentacyjnej w bardzo kolorowych barwach, tuszując i zakrywając wszystkie niedoskonałości. Teraz wygląda na to że po prostu wszystko wraca na swoje miejsce, a nasze wyobrażenia dotyczące gry kadry wciąż odbiegają od poziomu który ona obecnie prezentuje. Wierzę jednak że taki czas jak za Nawałki nie był tylko jednorazowym okresem i jeszcze będziemy oglądać atrakcyjną reprezentację Polski grającą z pomysłem, jednak wydaje mi się że nie z Brzęczkiem na ławce trenerskiej. -
@pawełfurmański
Mam podobne zdanie w kwestii trenera. -
Jeden celny strzał na bramkę rywali i gol na wagę wyjazdowego zwycięstwa z wcale nie słabym rywalem!
-
@dovco_handf racja, rywal nieprzyjemny, ale taki z którym powinniśmy wygrać bez problemu, a nie dać się zdominować. Prawie cały mecz to Macedończycy dyktowali nam warunki gry, a do tego nie powinno dojść. Nie mieliśmy pomysłu na grę, nie umielismy stworzyć żadnych sytuacji, zresztą mem, który wstawiłeś najlepiej to obrazuje.
Spójrzmy chociażby na Ukrainę, która grając efektownie i z pomysłem efektownie pokonała 5:0 Serbię, czyli naprawdę mocną drużynę.
Oby w poniedziałek, grając u siebie nasza reprezentacja pokazała klasę i pewnie wygrała pokazując głód zwycięstwa i chęć do walki. Wtedy będzie można to spotkanie z Macedonią puścić w niepamięć. -
@pawełfurmański said in [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA:
Oby w poniedziałek, grając u siebie nasza reprezentacja pokazała klasę i pewnie wygrała pokazując głód zwycięstwa i chęć do walki. Wtedy będzie można to spotkanie z Macedonią puścić w niepamięć.
Czekamy na taki mecz od kiedy Brzęczek przejął kadrę ..
-
Poznaliśmy wyjściową jedenastkę Polaków:
Warto nadmienić że będzie to 50. jubileuszowy mecz w kadrze Łukasza Fabianskiego, a Polacy z okazji stulecia PZPN-u zagrają w wyjątkowych strojach -
A oto stroje o których wspominałem:
Jakie są Wasze typy na mecz? Mi nastrój zdecydowanie się poprawił gdy zobaczyłem skład, wygląda naprawdę solidnie. Szkoda tylko że Rybusa nie ma.
Izrael na pewno będzie bardzo groźny, jestem ciekaw jak zaprezentuje się Zahavi w starciu z polską defensywą. -
@mihau1878 najładniejsza bramka piątka który też umie strzelac w poniedziałek
-
@szpilka134 zdecydowanie akcja zielu grosik ozdobą meczu, szczególnie podanie ziela
-
Nasi wreszcie zagrali na takim poziomie o jakim sobie wszyscy marzyli - i do tego skutecznie .
-
Co gra Polska do końca roku? A proszę bardzo, terminarz dla przypomnienia:
Słowenia - Polska, 06.09.2019, godz. 20:45 (5. kolejka el. Euro 2020);
Polska - Austria, 09.09.2019, godz. 20:45 (6. kolejka el. Euro 2020);
Łotwa - Polska, 10.10.2019, godz. 20:45 (7. kolejka el. Euro 2020);
Polska - Macedonia, 13.10.2019, godz. 20:45 (8. kolejka el. Euro 2020);
Izrael - Polska, 16.11.2019, godz. 20:45 (9. kolejka el. Euro 2020);
Polska - Słowenia, 19.11.2019, godz. 20:45 (10. kolejka el. Euro 2020);