馃嚜馃嚫 [Futbol] Primera Division, hiszpa艅ska pi艂ka, pi艂karze...
-
sklady -
Real Madryt: Navas; Carvajal, Nacho, Ramos, Marcelo; Modri膰, Casemiro, Kroos; Isco; Benzema, Bale.
艁awka: Casilla, Varane, Theo, Asensio, Llorente, Ceballos, Lucas V谩zquez.Deportivo La Coru帽a: Rub茅n; Juanfran, Sch盲r, Sidnei, Luisinho; Guilherme; Cartabia, Mosquera, Borges, Bakkali; Andone.
艁awka: Tyto艅, Fernando Navarro, Arribas, Edu Exp贸sito, Borja Valle, Bruno Gama, Adri谩n. -
@maloba
I to jest Twoim zdaniem najlepsza liga 艣wiata, gdzie b艂膮d pogania b艂膮d, nawet nie rozwalaj mnie takim twierdzeniem . -
@byku-duma-warmii said in [Futbol]Primera Division, hiszpa艅ska pi艂ka, pi艂karze...:
@maloba
I to jest Twoim zdaniem najlepsza liga 艣wiata, gdzie b艂膮d pogania b艂膮d, nawet nie rozwalaj mnie takim twierdzeniem .Najlepsza jest Angielska, bezkonkurencyjna
-
@stefan-joptwojma膰
W艂a艣nie mam takie samo zdanie jak Ty :fingers_crossed:. -
@stefan-joptwojma膰 Najlpesza jest obecnie Hiszpanska . Najbardziej konkurencyjna jest Angielska .
-
@maloba said in [Futbol]Primera Division, hiszpa艅ska pi艂ka, pi艂karze...:
@stefan-joptwojma膰 Najlpesza jest obecnie Hiszpanska . Najbardziej konkurencyjna jest Angielska .
Pod jakim wzgl臋dem? Fakt, 偶e w ostatnich latach LM wygrywaj膮 wcale nie oznacza, 偶e prezentuj膮 wy偶szy poziom, teraz mo偶emy sobie gdyba膰, ale je艣li chodzi o ligi to znacznie silniejsza jest liga Angielska. Poziom nakr臋ca rywalizacja, gdzie nie licz膮 si臋 dwa kluby i trzeci z doskoku. Znacznie wi臋cej emocji jest w lidze Angielskiej. My艣lisz, 偶e Tw贸j Real gra艂y ca艂y czas w LM gdyby by艂 klubem ligi Angielskiej?;p
-
@stefan-joptwojma膰
Nie zgodze si臋 z wami. Zdecydowanie najlepsza jest hiszpa艅ska co wida膰 po wynikach w Europie. I nikt tu nie ma co polemizowa膰 bo kluby angielskie co i rusz dostaj膮 baty od hiszpan贸w natomiast angielska jest najmocniejsza i najbardziej wyr贸wnana pod wzgl臋dem ekip. Jest te偶 najlepiej zorganizowana i najlepiej zredagowana,偶e tak powiem-brakuje mi odpowiedniego s艂owa -
@pimus1910
Co rusz dostaj膮 baty? Jedni i drudzy wygrywaj膮, wi臋c trudno m贸wi膰 tu o jaki艣 batach. W tym roku my艣l臋, 偶e b臋dzie ciekawe, proponuj臋 ma艂y zak艂adzik i ten kto wygra b臋dzie na jego. Ja stawiam, 偶e lepszy bilans b臋d膮 mieli Anglicy w pojedynku Angielsko-Hiszpa艅skim. Zobaczymy kto dostanie baty:) Wchodzisz w to ?:) Wszystko przed nami! -
@stefan-joptwojma膰
Jak najbardziej si臋 zgadzam na taki zak艂adzik aczkolwiek jestem przekonany,偶e w tym sezonie b臋dzie ci臋偶ko. Barca w przebudowie,Sevilla to ju偶 nie ta ekipa. Ale jednak real i Atleti nadal maj膮 mocne ekipy
Co do bat贸w-nie licz膮c ostatniego pucharu United-kiedy Anglia co艣 zdoby艂a -
@stefan-joptwojma膰 Liga Mistrzow , Liga Europy , Klubowe Mistrzostwo Swiata , Super Puchar Europy . idziemy dalej Zlota Pilka ,Zloty but , https://pl.wikipedia.org/wiki/Z艂ota_Pi艂ka
https://pl.wikipedia.org/wiki/Europejski_Z艂oty_Buthttps://pl.wikipedia.org/wiki/Superpuchar_Europy_UEFA
https://pl.wikipedia.org/wiki/Klubowe_mistrzostwa_艣wiata_w_pi艂ce_no偶nejReszte znajdz sobie sam
A i juz nie wspominam o najlepszych 11 wedlug UEFA FIFA itd .
-
-
Osi膮gni臋cia to jedno. Mi jako kibicowi najlepsz膮 lig膮 jest nasza Polska Ekstraklasa. Co do reszty to ogl膮dam hobbystycznie. Kt贸ra liga jest najlepsza, czy Hiszpa艅ska czy Angielska to mi lotto. Troch臋 Ci te rankingi przys艂aniaj膮 rzeczywisto艣膰, liga jako liga dla mnie obserwatora, kt贸ry troch臋 si臋 na tej pi艂ce zna lepsza jest Angielska. Dynamiczniejsza, wi臋cej klub贸w walcz膮cych o mistrzostwo z wysokim poziomem przez co jest wi臋ksza rywalizacja, a co ma znaczne prze艂o偶enie na warto艣膰 ligi. Odnosz臋 te偶 wra偶enie, 偶e liga Hiszpa艅ska powoli zaczyna obni偶a膰 loty, era Barcelony gdzie w ostatnich latach pokazywa艂a cz臋艣ciej plecy Realowi ni偶 Real jej si臋 ko艅czy. Ostatnich 10 sezon贸w - 6x Barca 3x Real i raz Atletico m贸wi samo za siebie. Na ten moment Real prezentuje si臋 lepiej, ale czy utrzyma przewag臋? Z艂ota Pi艂ka? Zdecydowanie nieobiektywna. Czekam tylko, a偶 sko艅czy si臋 era Messich i C.Ronaldo. Byli inni ciekawi pi艂karze warci tej nagrody. Oczywi艣cie s膮 to 艣wietni pi艂karze lecz wy偶ej ceni臋 Ronaldo czy Ronaldinho. Z艂otego buta 艂atwiej zdoby膰 jest by艂o nie by艂o w Hiszpanii. Je艣li chodzi o jedenastki to te偶 s膮 艣mieszne, wiele os贸b tak twierdzi i to nawet tych pi艂karskich ekspert贸w, wi臋c co艣 w tym musi by膰.
Oczywi艣cie dla kibic贸w zakochanych w lidze Hiszpa艅skiej odmienne zdanie mo偶e by膰 szokiem, ale liczby nie zawsze pokazuj膮 jak to wygl膮da naprawd臋. Na osi膮gni臋cie sukcesu potrzeba wielu sk艂adowych, cz臋艣膰 z nich jest nie do ko艅ca zalet膮, a raczej wad膮 niekiedy maj膮c膮 wp艂yw na osi膮gni臋cie danego celu co r贸wnie偶 ma wp艂yw na poziom ligi. Tutaj postawi臋 kropk臋, bo mo偶na na ten temat pisa膰 i pisa膰 i pisa膰 i pisa膰, a ile ludzi tyle wniosk贸w i wiadomo, 偶e ka偶dy zostanie przy swoim zdaniu:)
-
@stefan-joptwojma膰 Serio podoba Ci sie ekstraklasa ? Kazdy ma swoje zdanie i to lubie przynajmniej mozna wymienic opinie i sugestie . Reasumujac to wszystko uwazam ze ranking uefa najlepiej odwzorowuje uklad sil w Europie . To nie ranking fifa gdzie dzieja sie jakies cuda niewidy Co do Barcelony ? widac ze nienajlepiej sie tam dzieje , zarzad jest do usuniecia i ponowne wybory . Sklad do odswiezenia i zrzucenie ze stolka Messiego !!! nie moze jeden pilkarz rzadzi tak wielkim klubem . Glupota totalna jak mozna bylo sprzedac Neymara ktory jest zawodnikiem na lata ? ! Paulinho ? nie no koniec
Mielismy czasy dominacji Wlochow , Anglikow teraz Hiszpanow . kto bedzie nastepny..
-
@maloba
Co do ekstraklasy to tak z przymru偶eniem oka:) -
@maloba
Co do zarz膮du to si臋 zgadzam,ale zrzucenie Messiego? Bo rz膮dzi klubem? No prosz臋 Ci臋... sprzeda偶 Neymara? We藕 si臋 uspokoj Chyba sam wiesz,偶e to nie Barca go sprzeda艂a.. co do transferu Paulinho to si臋 nie wypowiadam. Wcze艣niej 藕le si臋 na temat wyra偶a艂em,a zapomnia艂em 偶e nie mo偶na skre艣la膰 pi艂karza, kt贸ry jeszcze nie zagra艂 nawet minuty. O kwocie za niego zap艂aconej nawet nie wspomn臋 bo szkoda s艂贸w.
@Stefan-Joptwojma膰
Masz sporo racji w tym co piszesz-angielska liga jest najbardziej wyr贸wnana, jednak patrz膮c kilkana艣cie lat wstecz wcale tak nie by艂o. United,Arsenal, Liverpool.. Chelsea dopiero jak Abramowicz wszed艂,City po zainwestowaniu kasy przez szejk贸w. Tottenham te偶 dopiero ostatnie sezony dobil do tej czo艂贸wki. Jednak w Anglii jest niepor贸wnywalnie wi臋ksza kasa z praw do transmisji i dlatego te偶 wi臋cej klub贸w mo偶e si臋 nic o czo艂owe miejsca. W Hiszpanii ta kasa-duzo mniejsza-jest podzielona niestety nier贸wno i dop贸ki to si臋 nie zmieni to liga nie b臋dzie si臋 rozwija膰.