🇪🇸 [Futbol] Primera Division, hiszpańska piłka, piłkarze...
-
@maloba
Co do ekstraklasy to tak z przymrużeniem oka:) -
@maloba
Co do zarządu to się zgadzam,ale zrzucenie Messiego? Bo rządzi klubem? No proszę Cię... sprzedaż Neymara? Weź się uspokoj Chyba sam wiesz,że to nie Barca go sprzedała.. co do transferu Paulinho to się nie wypowiadam. Wcześniej źle się na temat wyrażałem,a zapomniałem że nie można skreślać piłkarza, który jeszcze nie zagrał nawet minuty. O kwocie za niego zapłaconej nawet nie wspomnę bo szkoda słów.
@Stefan-Joptwojmać
Masz sporo racji w tym co piszesz-angielska liga jest najbardziej wyrównana, jednak patrząc kilkanaście lat wstecz wcale tak nie było. United,Arsenal, Liverpool.. Chelsea dopiero jak Abramowicz wszedł,City po zainwestowaniu kasy przez szejków. Tottenham też dopiero ostatnie sezony dobil do tej czołówki. Jednak w Anglii jest nieporównywalnie większa kasa z praw do transmisji i dlatego też więcej klubów może się nic o czołowe miejsca. W Hiszpanii ta kasa-duzo mniejsza-jest podzielona niestety nierówno i dopóki to się nie zmieni to liga nie będzie się rozwijać. -
Dlaczego w Hiszpanii nie ma „Sokolego Oka” ani VAR?
-
@pimus1910, @maloba
Wiecie dlaczego jak hiszpańskie zespoły grają z angielskimi to najczęściej są górą :thinking:? Bardzo proste rozwiązanie gdzie w lidze hiszpańskiej w meczu poprzedzającym grę w pucharach mogą sobie odpuścić i wystawić rezerwowy skład i spokojnie wygrywają, bo liga jest bardzo słaba. A w Anglii nie ma nawet myśli o wystawieniu słabszego składu na mecz poprzedzający grę w pucharach, bo zwyczajnie skończyło by się to zdecydowaną porażką. Po takim nakładzie meczy, których muszą dużo rozegrać najlepsi gracze w Anglii w meczach na szczycie z hiszpańskimi zespołami po prostu to decyduje o tym kto wygrywa mecz. A w późniejszej fazie sezonu te zmęczenie odgrywa bardzo ważną rolę. Proste wyjaśnienie ostatniej dominacji hiszpańskich zespołów. Wcześniej jakoś kluby z Anglii sobie z tym radziły, ale dlatego, że liga była zdecydowanie słabsza niż jest w tym momencie. -
Wyniki w bezpośrednich starciach się już zmieniają, wystarczy popatrzeć na wyniki z ostatniej LM, gdzie ten bilans jest już wyrównany
-
-
@byku-duma-warmii Rozbawiles mnie teraz Real Barca czy Atleti dysponuja dwoma mocnymi skladami ktore mozna rotowac do woli Do tego dochodza filozofie trenerow , transfery , wychowankowie i zarzadzanie Popatrz sobie starcia Druzyn Hiszpanskich w okresie Fazy pucharowej Ligi Mistrzow w poprzednich sezonach ?! najczesciej w La Liga sa spotkania wielkiej trojki miedzy soba lub z zespolami ktore potrafia grac jak Bilba, Sevilla czy Valencia oni zawsze sa nieobliczalni i grozni . Do tego dochodzi Puchar Krola gdzie gra juz sama smietanka
JA osobiscie uwazam po co w anglii tyle pucharowych rozgrywek to raz ? a dwa kto wymyslil w przypadku remisu powtarzanie meczu ? !
A i mowisz ze Hiszpanska slaba zobacz Celta Vigo o maly wlos nie wyeliminowala UTD w walce o final LE ? gdyby w ostatnich sekundach Pilkarz z Vigo ulozyl odpowiednio noge widzielibyscie final w Tv
-
@maloba
Widać, Tobie nic nie zdejmie klapek że to właśnie nie liga hiszpańska jest najlepsze, w której błąd pogania błąd. Mogę się założyć, że ponad połowa zespołów nie wytrzymała by nawet sezonów w Premier League :thinking:. W Hiszpanii masz tak naprawdę mocne zespoły reszta to typowi średniacy, którzy nic tak naprawdę nie grają. A to co mówiłeś o tej Celcie może mi powiesz na którym miejscu skończyli sezon :thinking:, skoro byli tacy mocni i prawie wyrzucili United z Ligi Europy. -
@byku-duma-warmii Dobrze wiesz na ktorym miejscu skonczyla Celta, i to potwierdza ze wielkie Utd do ostatniej sekundy modlilo sie o awans z druzyna z drugej 10 La Liga
-
Serwis www.90minut.pl publikuje najnowszy ranking krajowy i klubowy czyli które ligi są najsilniejsze w Europie i które kluby brylują w rankingach na podstawie ostatnich dokonań w europejskich pucharach:
Hiszpania, Niemcy, Anglia to pudło tych zestawień, gdyby oprzeć się na samej matematyce i statystykach :thunder_cloud_rain:.
-
@maloba
Nie za bardzo mi zrozumiałeś o co chodzi, bardziej mi chodziło o to jaką cenę zapłaciła Celta za grę w Lidze Europy, sam widzisz. United nie tylko grali w Europie, ale mieli również sporo gry w pucharach angielskich oraz lidze angielskiej. Moim zdaniem Manchester osiągnął zdecydowanie więcej niż hiszpańskie zespoły patrząc na to z jakiej pozycji stratował na początku sezonu. -
-
XXXVIII Trofeo Bernabeu 22:45 . Santiago Bernabeu
Real Madryt - ACF FiorentinaWybór akurat na Fiorentinę padł zupełnie nieprzypadkowo – wieczorna potyczka ma stanowić bowiem upamiętnienie 60-lecia drugiego wygranego przez Real Madryt finału Pucharu Europy, w którym Królewscy mierzyli się właśnie z zespołem z Florencji.
-
Komitet Rozgrywek utrzymał zawieszenie Ramosa
-
@maloba
Nie ma co się dziwić, sam sobie jest winny. Czasem te jego kartki są mega głupie, nie przystoi to piłkarzowi na tym poziomie. -
@byku-duma-warmii No ma korbe czasami