Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021)
-
Wątek wyłącznie do dyskusji z kandydatem.
Czas na zadawanie pytań i dyskuję od 16.05.2021 do 23.05.2021 włącznie.
Czas na oddanie głosów od 24.05.2021 do 30.05.2021 włącznie w specjalnie utworzonym do tego celu wątku do głosowania.Przypominam o zachowaniu na forum:
@dovco_handf said in Zasady korzystania z forum "Czat":WYTYCZNE DLA FORUM
Proszę przestrzegać zasad forum, które obowiązują na wszystkich forach dla całego OSM:
-
Wszystkie posty muszą zostać napisane w języku polskim (dla zagranicznych gości dopuszczalny jest język angielski do komunikacji).
-
Niewłaściwy język nie jest tym, czego szukamy na tym forum, w żadnych okolicznościach
-
Zastraszanie lub brak szacunku wobec innych menadżerów nie będą tolerowane, wliczając w to obraźliwe uwagi na temat płci, wieku, niepełnosprawności, orientacji seksualnej, przekonań religijnych, pochodzenia, narodowości czy rasy
-
Floodowanie, spam, podszywanie się pod inne osoby lub tym podobne to działania, które nie są tutaj mile widziane i będą karane natychmiastowym banem na forum. Trollowanie, jeśli jest kontrowersyjne, zapalne, nieistotne i/lub niezwiązane z tematem oraz nosi się z zamiarem prowokowania innych użytkowników czy też zakłócenia normalnej dyskusji na forum, nie jest dozwolone. To samo dotyczy publicznej krytyki (która nie jest konstruktywna) odnośnie pracy i działań moderatorów OSM, członków personelu OSM oraz właścicieli gry.
-
Prosimy nie promować konkurencyjnych stron internetowych.
Wątek wyłącznie do dyskusji z kandydatem.
Czas na zadawanie pytań i dyskuję od 16.05.2021 do 23.05.2021 włącznie.
Czas na oddanie głosów od 24.05.2021 do 30.05.2021 włącznie w specjalnie utworzonym do tego celu wątku do głosowania.Przypominam o zachowaniu na forum:
@dovco_handf said in Zasady korzystania z forum "Czat":WYTYCZNE DLA FORUM
Proszę przestrzegać zasad forum, które obowiązują na wszystkich forach dla całego OSM:
-
Wszystkie posty muszą zostać napisane w języku polskim (dla zagranicznych gości dopuszczalny jest język angielski do komunikacji).
-
Niewłaściwy język nie jest tym, czego szukamy na tym forum, w żadnych okolicznościach
-
Zastraszanie lub brak szacunku wobec innych menadżerów nie będą tolerowane, wliczając w to obraźliwe uwagi na temat płci, wieku, niepełnosprawności, orientacji seksualnej, przekonań religijnych, pochodzenia, narodowości czy rasy
-
Floodowanie, spam, podszywanie się pod inne osoby lub tym podobne to działania, które nie są tutaj mile widziane i będą karane natychmiastowym banem na forum. Trollowanie, jeśli jest kontrowersyjne, zapalne, nieistotne i/lub niezwiązane z tematem oraz nosi się z zamiarem prowokowania innych użytkowników czy też zakłócenia normalnej dyskusji na forum, nie jest dozwolone. To samo dotyczy publicznej krytyki (która nie jest konstruktywna) odnośnie pracy i działań moderatorów OSM, członków personelu OSM oraz właścicieli gry.
-
Prosimy nie promować konkurencyjnych stron internetowych.
(Każdy z kandydatów miał kilka dni na przygotowanie odpowiedzi. Organizator wyborów nie ponosi odpowiedzialności za treści opublikowanych wypowiedzi przez kandydatów na selekcjonerów.)
-
-
-
Jak masz na imię?
@Mati-Colchoner: - Mateusz, dla znajomych po prostu Mati -
Ile masz lat?
@Mati-Colchoner - 28. -
Czym się zajmujesz w realu?
@Mati-Colchoner: - Obecnie pracuje jako kierowca -
Jak trafiłeś do OSM?
@Mati-Colchoner: - Szukałem ciekawej, prostej, i przede wszystkim wymagającej mniejszej ilości czasu alternatywy Football Managera. -
Co ci się podoba w OSM?
@Mati-Colchoner: - Przede wszystkim możliwość gry w grupie, to najlepsza funkcja jaką wprowadzili twórcy. Bez wyzwań w turniejach przeznaczonych dla Grup/Reprezentacji pewnie już dawno porzuciłbym OSM. Podstawową rzeczą która podoba mi się w grze, to fakt, że można zbudować i poprowadzić drużynę nie dłużej niż przez jeden sezon, liczy się obecna forma i musisz cały czas udowadniać na jakim grasz poziomie, to mnie zachęciło do zaangażowania w grę. -
Co ci się nie podoba w OSM?
@Mati-Colchoner: - Wprowadzenie Wydarzeń Weekendowych jest ciekawą inicjatywą która urozmaica rozgrywkę, jednak częstotliwość organizowania eventów takich jak "Transfer Madness" jest zbyt duża. Przez trzy dni można znacznie nadrobić stratę wartości zespołu do osoby która budowała skład systematycznie przez cały sezon. W bitwach rankingowych funkcje wspomagania klubowych funduszy, oraz skracanie treningów/rozbudowy infrastruktury za monety, powinny być niedostępne. -
Twój wzór w OSM spośród menadżerów?
@Mati-Colchoner: - Każdy, kto gra na najwyższym poziomie zaangażowania, jest wzorem do naśladowania. -
Dlaczego startujesz w wyborach?
@Mati-Colchoner: - Przez ostatnie trzy lata zrealizowałem w Polsce wszystko, co sobie zaplanowałem rozpoczynając grę w OSM, zarówno w turniejach indywidualnych, jak i przeznaczonych dla grup. Myślę, że to odpowiedni moment na poszukanie ambitnego projektu, który będzie dla mnie kolejnym ciekawym wyzwaniem. -
Masz takie wymagania na turniej:
»» Every National team, must register at least 6 managers, and the maximum of 8 managers;
»» By Under 21 manager, it is determined that this manager may not have less than 150 games in any slot, and a maximum of 700 games in any slot, and that he has never represented the main team, in the last 2 competitions of National teams (Nations Cup 2021 and New World Cup );
»» Each National team will be allowed to call a maximum of 2 managers who do not comply with the U21 manager requirements, which can be used, only in the qualification phase;
»» There will be no limitation of managers of the same Crew, as long as they comply with the previous requirements;
Kogo powołasz i dlaczego? Umotywuj swoją decyzję.@Mati-Colchoner: - Tak jak przy wyborze składu w grupie, będę bazował tylko i wyłącznie na statystykach. Oprócz aktualnej formy w turniejach/bitwach, doceniam maksymalne zaangażowanie w proces budowania kadry zespołu. Przede wszystkim te aspekty będę brał pod uwagę przy wybieraniu składu na turniej.
- Na koniec czekamy na twoją mowę wyborczą. Dlaczego to właśnie na ciebie mają głosować polscy użytkownicy OSM?
@Mati-Colchoner - Selekcjoner powinien mieć wiedzę oraz koncepcję jak zbudować mocną drużynę, a przede wszystkim musi być niezależny, i bez względu na ewentualną zewnętrzną presję, konsekwentnie realizować swoją wizję organizacji Reprezentacji. Wśród kandydatów znajdują się osoby, które spełniają te kryteria. Społeczność OSM proszę tylko o dokonanie przemyślanego wyboru. Dobrze wykorzystajcie swój głos.
-
-
-
@Mati-Colchoner mówisz o tym że manager powinnen być niezależny. Ale czy jako członek Polish Legends nie będziesz się zwracał trochę przychylniej ich kierunku podczas wyboru reprezentantów? Czy jest szansa że będziesz dawał możliwość debiutu graczom którzy są w formie lecz do tej pory nie mieli możliwości reprezentowania kadry?
-
Ok pytanie do kandydata na selekcjonera.
Mówisz że będziesz brał aspekty progresu budowania składu i zaangażowania w bitwy/turnieje. Które grupy będziesz sprawdzał i czy będziesz prowadził jakiś swój bank informacji o kadrowiczach czy będziesz sprawdzał tylko ostatnie bitwy ewentualnie turnieje. -
Pytanie do Kandydata:
Interesująca choć krótka odpowiedź na ostatnie dwa pytania. Jeśli to nie problem chciałbym przedstawić swoje pytanie w postaci kazusu, czyli pewnej sytuacji, która wymaga roztrzygnięcia.
Kilkunastu graczy spełnia kryteria wyboru do reprezentacji młodzieżowej, każdy z nich osiągnął dobre bądź bardzo dobre wyniki w różnych turniejach, mają podobne statystki i podobnie bardzo dobrze budują skład, są też mocno zaangażowani. Wybrać musisz kilku, kogo więc wybierasz?
Kazus odnoszący się do słów o niezależności kandydata, o czym już pytanie było, ale myślę, że odpowiedź na to pytanie w połączeniu na odpowiedź na przykładowy stan faktyczny da szerszy obraz na sprawę.
Chciałbym też zapytać o rangę turniejów? Każdy się między sobą różni, są takie gdzie nie trzeba budować kadry oraz takie, gdzie wręcz konieczne jest dobre budowanie kadry, trzeba też pamiętać, że niekoniecznie ktoś osiągający dobre wyniki w prowadzeniu zespołów bez transferów będzie prowadził równie dobrze zespoły w ligach, w których te transfery są bardzo ważne. Jak będzie więc wyglądało zbilansowanie tych kryteriów i wybór najlepszych graczy na dany moment?
-
@jasiuk88 said in Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021):
@Mati-Colchoner mówisz o tym że manager powinnen być niezależny. Ale czy jako członek Polish Legends nie będziesz się zwracał trochę przychylniej ich kierunku podczas wyboru reprezentantów?
Thanks for your question
Zdanie "selekcjoner powinien być przede wszystkim niezależny" kieruję w stronę osób od których otrzymałem wiadomości w stylu, fajnie że kandydujesz, mam nadzieję że wygrasz bo jestem pewien że ktoś tam z mojej grupy otrzyma powołanie... nie tędy droga, wybraliście zły adres Cóż są to wybory... więc spodziewałem się że niestety aspekty "polityczne" będą miały znaczenie.
Odpowiadając na Twoją interpretację mojej wypowiedzi, jasne, zbudowałem bardzo mocną ekipę i doskonale znam wartość każdego członka tego projektu. Są to osoby które grają na odpowiednim poziomie żeby pukać do drzwi kadry, jednak styl w jakim prowadzę PL, to nie jest "kolesiostwo", walka o miejsce w składzie jest bardzo zacięta, wewnątrz grupy przed turniejami niejednokrotnie komuś się wydawało że miejsce na turniej się należy, negując statystyki które są najważniejsze. W reprezentacji będzie podobnie, podstawą przy wyborze jest aktualna forma, jednak skala selekcji jest ogromna, dlatego będę chciał zapoznać się z tym jak grupy (przede wszystkim te które są w początkowej fazie rozwoju), radzą sobie organizacyjnie, równocześnie starając się dzielić swoją wiedzą związaną z prowadzeniem grupy, co z pewnością ułatwi dobór składu na turnieje zarówno grupom, jak i ostatecznie mi.
@jasiuk88 said in Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021):
Czy jest szansa że będziesz dawał możliwość debiutu graczom którzy są w formie lecz do tej pory nie mieli możliwości reprezentowania kadry?
No Ty akurat dobrze wiesz że jeśli do projektu który prowadzę dołącza osoba która jest zaangażowana, szybko się uczy i posiada odpowiednią wiedzę taktyczną, dostaje szansę gry w turniejach Skład PL opiera się w głównej mierze na "wychowankach", więc jak najbardziej jestem otwarty na nowe osoby. Uważam że zbliża się okres w którym selekcja graczy na odpowiednim poziomie będzie olbrzymia, i o wyborze Kowalski czy Nowak, będą decydować detale. Dlatego koniecznością będzie kontakt z szefami grup, i posiadanie statystyk które mam nadzieję wszystkie grupy będą sporządzać i się nimi dzielić.
-
@mati-colchoner dziękuję za Twoją odpowiedź mam nadzieję że nie odbierasz tego jako atak w Twoja stronę czy ze posadzam Cię o kolesiostwo ale sam widzisz że nawet Ty miałeś takie zapytania
-
@kaemik92 said in Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021):
Ok pytanie do kandydata na selekcjonera.
Mówisz że będziesz brał aspekty progresu budowania składu i zaangażowania w bitwy/turnieje.Bank informacji to podstawa. Najbardziej lubię podsumowania kwartalne, uzupełniane na bazie bieżących rozgrywek w których uczestniczą członkowie grupy.
Które grupy będziesz sprawdzał
Na tą chwilę przede wszystkim PAM, Polish Legends, Husaryapl, oraz Polish Eagles, Polish Sparta, Polish Warriors, Polish Valhalla i LoP.
-
@janex123 said in Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021):
Pytanie do Kandydata:
Interesująca choć krótka odpowiedź na ostatnie dwa pytania. Jeśli to nie problem chciałbym przedstawić swoje pytanie w postaci kazusu, czyli pewnej sytuacji, która wymaga roztrzygnięcia.
Kilkunastu graczy spełnia kryteria wyboru do reprezentacji młodzieżowej, każdy z nich osiągnął dobre bądź bardzo dobre wyniki w różnych turniejach, mają podobne statystki i podobnie bardzo dobrze budują skład, są też mocno zaangażowani. Wybrać musisz kilku, kogo więc wybierasz?
W opisanym przez Ciebie przypadku, zapewne oceniłbym o jakiej charakterystyce gracza brakuje najbardziej, porozmawiałbym w jakich ustawieniach kandydaci czują się najlepiej zarówno graczy jak i zapytał o opinię kapitanów grup w których występują.
Chciałbym też zapytać o rangę turniejów? Każdy się między sobą różni, są takie gdzie nie trzeba budować kadry oraz takie, gdzie wręcz konieczne jest dobre budowanie kadry, trzeba też pamiętać, że niekoniecznie ktoś osiągający dobre wyniki w prowadzeniu zespołów bez transferów będzie prowadził równie dobrze zespoły w ligach, w których te transfery są bardzo ważne. Jak będzie więc wyglądało zbilansowanie tych kryteriów i wybór najlepszych graczy na dany moment?
Turnieje takie jak MPP, są potrzebne, pokazują potencjał graczy pod kontem dopasowania rozwiązań taktycznych, warto zobaczyć jak poszczególni gracze sobie radzą w takiej konwencji. Jednak najważniejszymi turniejami które będę brał pod uwagę, są rozgrywki przeznaczone dla grup, przede wszystkim zagraniczne jak Crew Cup World, oraz eventy organizowane przez Polski Personel.
-
@mati-colchoner dzięki za odpowieź
-
Ok następne pytanie.
Każdy z kandydatów był i grał w reprezentacji.
Obejmując stanowisko na pewno będziesz miał "szkielet" graczy na których przynajmniej na początku będziesz opierał powołania. Poprosiłbym cie o napisanie graczy którzy aktualnie znajdują się na liście krajowej do powołań -
Jasne że jeśli załóżmy za godzinę kończyłby się termin zapisów na turniej, i miałbym wybierać w tej chwili skład bez konsultacji z kapitanami poszczególnych grup, wiem kogo konkretnie bym powołał w tym momencie. Budowanie zespołu to ciągła ewolucja, musisz być przygotowany na tu i teraz, oraz dostrzegać wyróżniające się jednostki w bliższej i dalszej perspektywie.
-
@mati-colchoner Witam kandydata ja mam pytanie dość banalne ale istotne mianowicie jak wygląda sytuacja z dostępnym czasem u Ciebie? Funkcja selekcjonera reprezentacji (zwłaszcza U-21) to ciągła obserwacja graczy. Liczymy że pod obserwacją będzie chociażby każdy gracz z top10 polskich grup (z rankingu Troczka) to mamy co najmniej 200 managerów do obserwacji plus gracze z mniejszych grup lub bez grupy. Wychodzi z tego całkiem pokaźna liczba graczy do obserwacji i analizy. Rozumiem że część obowiązków spadnie na asystentow ale mimo wszystko to trzeba poświęcić mnóstwo czasu na takie analizy. Każdy z nas ma swoje życie prywatne, rodziny, szkole, pracę i czy pośród tego wszystkiego uda się znaleźć czas aby wnikliwie obserwować graczy? Bo nie chciałbym aby po wyborach okazji się że kadrę tworzą gracze którzy byli wcześniej tylko dlatego że nie było wystarczająco czasu aby analizować innych graczy. Oczywiście w OSM czy prawdziwej kadrze Polski zawsze będą sytuacje że nie każdy się z wyborami zgadza ale myślę że to selekcjoner musi wiedzieć że wystawia się na dużą presję bo patrząc chociażby na MPP i tabele mamy bardzo wyrównany poziom o zawsze się ktoś będzie czuł pokrzywdzony.
-
Jeśli nie miałbym pewności że podniosę poziom organizacji Reprezentacji na wyższy poziom, wprowadzając metody na bazie metod które wypracowałem przez lata, wymagających czasochłonnej, często niewidocznej pracy dla osób z zewnątrz, nie wyraziłbym chęci poprowadzenia reprezentacji.
Bo nie chciałbym aby po wyborach okazji się że kadrę tworzą gracze którzy byli wcześniej tylko dlatego że nie było wystarczająco czasu aby analizować innych graczy.
Oczywiście w OSM czy prawdziwej kadrze Polski zawsze będą sytuacje że nie każdy się z wyborami zgadza ale myślę że to selekcjoner musi wiedzieć że wystawia się na dużą presję bo patrząc chociażby na MPP i tabele mamy bardzo wyrównany poziom o zawsze się ktoś będzie czuł pokrzywdzony.Oczywiście że będą osoby rozczarowane, jednak najważniejsze to trzymać się swoich zasad prowadzenia drużyny. Warto rozmawiać z osobami które nie załapały się do składu mimo dobrej formy, w NC może obecnie zagrać ledwie 4 osoby, więc rywalizacja w Naszej kadrze będzie ogromna.
-
Zapraszam do zadawania pytań, myślałem że otrzymam ich więcej
-
Może żeby ożywić nieco dyskusję, podrzucę ważny dla mnie temat, na który mam wyrobione zdanie, jednak chcę poznać Waszą opinie.
Jak pewnie większość z Was wie, mam dość specyficzne jak na zwykłą grę, profesjonalne podejście do projektów które prowadzę. Nie jestem raczej kumplem, mam twarde zasady, i staram się być najbardziej sprawiedliwy jak mogę w ocenie różnych sytuacji.
Dla mnie reprezentantów powinny wyróżniać zarówno dobre występy, równa forma, jak i wzorowe postępowanie wobec społeczności OSM.
Osoby które w przeszłości np. uczestniczyły w umyślnych akcjach destabilizujących inne grupy, moim zdaniem nie powinny być brane pod uwagę przy ustaleniu składu, co o tym sądzicie?Propozycje:
- Każda osoba powinna być traktowana na równi, bez względu na błędy przeszłości
- Takie osoby nie powinny reprezentować Polski na arenie międzynarodowej
- Takie osoby ogólnie nie powinny być brane pod uwagę, ale jeśli będą grać wybitnie, a alternatywne opcje nie byłyby atrakcyjne, powinniśmy złamać zasady, i powołać taką osobę tak jak Francja powołująca Benzemę na Euro.
Czekam na wasze opinie
-
Wyjdę na przeciw twojej opinii domyślam się że chodzi Ci o mnie spokojnie nie mam parcia na reprezentacje (jeśli zostaniesz selekcjonerem możesz wcale nawet nie brać naszej grupy pod uwagę nikt się nie obrazi) dobrze ze poruszyłeś ten temat we wcześniejszych wypowiedziach pisałeś że będziesz brał te najmocniejsze grupy w Polsce i wśród elity Polskiej dorzuciłeś i wymieniłeś LOP a miesiąc wcześniej porównywałeś nasz poziom do PL2 także rozumiem że to pod publiczkę wypowiedz teraz przejdźmy do gry fair łącznie z wypożyczeniami do innych grup naszych graczy współpracuje ze 130 graczamigdybyśmy byli nie fair każdy z nich oddałby głos na innego kandydata niż Ty za obrażanie naszej grupyco już by cię stawiało w niekorzystnej sytuacji ale ponieważ zachowamy się w porządku (chociaż nie powinniśmy) raczej wstrzymamy się od głosu lub przeznaczymy symboliczną liczbę głosów na naszego kandydata wracając do twojego postu tak też jestem za tym żeby takie osoby nie grały w reprezentacjo bądź twardy jak otrzymasz stolek
-
@kaemik92 said in Mati Colchoner - topik wyborczy (Wybory na selekcjonerów reprezentacji Polski OSM Maj 2021):
jestem za tym żeby takie osoby nie grały w reprezentacjo
Dzięki wielkie za wyrażenie opinii na ten temat
-
Proszę bardzo