Fantasy Premier League 21/22
-
Witam.
Do startu PL zostało około tygodnia, pewnie wielu z was zrobiło już swoje składy na tegoroczny sezon, w tym ja, czytalem gdzies ze do tej pory FPL prowadzil @ToomAnyWays ale na ten sezon nie wie czy zrobi lige wiec wysuwam sie z inicjatywą, fajnie byloby pograc w gronie zawodników OSM i sprawdzic kto miał większego "nosa" do graczy PL.
A wiec jesli ktos chcialby dołączyć oto kod ligi: ffyzeg
Jesli ktos dołączy, prosze napisac w komenatrzu jaką ma nazwę drużyny.
Dla zwycięzców postaram się załatwić jakieś drobne nagrody, chociażby awatary pucharów itp.
PS. Również jest możliwość stworzenia ligi "head to head" czyli cos na zasadzie OSMowej, kazdy gracz podejmuje innego gracza i kto zdobedzie wiecej pkt, wygrywa, dajcie znac czy jestescie zainteresowani.
Złote rady dla FPL-owych 'świerzaków' od stryjka @ToomAnyWays
- Tańszy bramkarz > bramkarz premium - wielu osobom wydaje się, że droższy bramkarz typu Alisson czy Ederson daje lepsze zdobycze punktowe, jednak tańsi bramkarze za niższą cenę robią podobne lub lepsze wyniki. W dużej części wynika to z faktu, że mają więcej punktów za obrony, podczas gdy najlepsze drużyny nie dopuszczają do tylu strzałów na bramkę.
- Nie rotuj bramkarzami - ogólnie polecam granie jednym bramkarzem przez cały sezon, a jako drugiego dać kogoś za 4.0. Rotacje bramkarzami nie są łatwe do zaplanowania, czasem zdarza się, że ten z ławki zapunktuje lepiej niż bramkarz w składzie, tak więc szkoda na to nerwów. Na pewno nie poleciłbym posiadania dwóch bramkarzy >5.0 w składzie. Po prostu szkoda na do kasy.
- Nie stawiaj na zawodników, którzy nie dają goli i asyst - Duży błąd wielu niedoświadczonych graczy to stawia na zawodników, którzy nie punktują ze względu na swoją nominalną pozycję. Zazwyczaj dotyczy to środkowych i defensywnych pomocników. Wiele osób stawia na nich, bo w rzeczywistości grają dobrze - ale w FPL-u liczą się tylko gole i asysty. Przykładem takich zawodników mogą być Kante z Chelsea lub Rodri z City. Ta reguła nie dotyczy pomocników za 4.5 na piąty slot, gdzie ich najważniejszą zaletą jest to, że w ogóle graja w podstawowym składzie.
- Dobrze planuj transfery - czasem zdarza się tak, że od razu po kolejce robimy transfer jakiegoś zawodnika np. w poniedziałek, a kupiony zawodnik lub jakiś inny ze składu łapie kontuzję, co naraża nas na kolejny transfer - tym razem za minusowe punkty lub trzymanie wykluczonego zawodnika na ławce. Warto też obserwować czy cena któregoś z zawodników ze składu rośnie czy spada. Jeśli jakiś zawodnik zawodzi na boisku zazwyczaj jego cena będzie spadać, a to uniemożliwi nam przeprowadzenie niektórych transferów. Dlatego trzeba nauczyć się odpowiednio reagować na takie sytuacje.
- Uważaj na spadki cen - w trakcie kolejki cena zawodnika może wzrosnąć lub spaść o 0.3, dlatego warto uważać szczególnie na spadki. Jeśli cena spadnie o 0.1 to nie ma dramatu, jeśli spadnie więcej to trzeba poważnie zastanowić się nad pozbyciem się takiego zawodnika. Jeśli cena jakiegoś zawodnika, którego nie mamy w składzie rośnie to warto zainteresować się jego pozyskaniem.
- Staraj się szukać różnic - różnica to zawodnik, który ma w danym momencie małe posiadanie, a w dłuższej perspektywie może okazać się strzałem w 10. Ogólnie trzeba mieć sporo szczęścia żeby wypatrzeć takiego zawodnika zanim wbije się z formą i zauważy go większa ilość graczy.
- Pamiętaj o deadline'ach - 1.5 h przed pierwszym meczem danej kolejki jest ostateczny termin na ustalenie składu, przeprowadzenie transferów i wybranie kapitana.
- Bądź poinformowany - jeśli chcesz grać na odpowiednim poziomie w FPL musisz śledzić informacje o Premier League - o drużynach, kontuzjach zawodników, ew. rotacjach w składzie, terminarzu oraz możliwych przełożonych meczach. Dlatego wszelkie grupy na Facebooku, profile Twitterowe, konwersacje na Messengerze, kanały Discordowe czy strony poświęcone FPL są bardzo przydatnym źródłem wiedzy.
- Dokładnie zaplanuj wykorzystanie chipów - w grze dostępnych jest kilka chipów, które odpowiednio wykorzystane potrafią dać niezły boost naszemu wynikowi. O ich działaniu i potencjalnym wykorzystaniu pisałem kilka postów wyżej.
Oczywiście jak chcecie grać 4fun nie musi ściśle stosować się do wszystkich zaleceń. Wiele decyzji w tej grze trzeba podejmować na czuja. Jeśli ktoś pogra jeden sezon to już mniej więcej ogarnie jak to działa, pozna specyfikę FPL-a to będzie to procentować w następnych sezonach.
-
@bramkarz111 - analne_widmo
-
@Zbrzyzny-Tomek - NoSterlingYesParty
-
@dooshek
FajnieDołączył do nas jeszcze jeden gracz, ma nick "Babadook"
Zgaduje, że to
@Babaduk-Sarri z HPL, jesli sie nie myle to witamy!
-
Kolejny gracz w naszej lidze:
@Byku-Duma-Warmii - Giżycko Team -
PrOLAND moje.
-
@zbyysiu-v2 Super
Na ten moment:
- @Fajresss - FC WRO
- @bramkarz111 - analne_widmo
- @Zbrzyzny-Tomek - NoSterlingYesParty
- @Dooshek - Jojo's Team
- @Babaduk-Sarri - Babadook
- @Byku-Duma-Warmii - Giżycko Team
- @Zbyysiu-v2 - PrOLAND
-
@fajresss wiedziałem że będziesz wiedział!
-
@toomanyways Oho, widze tutaj duze doswiadczenia, daj nam fory mistrzu
-
@Fajresss, @bramkarz111, @Zbrzyzny-Tomek, @Dooshek, @Babaduk-Sarri, @Byku-Duma-Warmii, @Zbyysiu-v2
Jak idzie układanie składów? Czasu coraz mniej, a nie jest łatwo złożyć coś sensownego. Podzielcie się waszymi wyborami. Jak ktoś gra pierwszy raz to może coś podpowiem
-
@toomanyways
Ja co prawda kiedys tylko przez pewien czas w to gralem a tak to raczej nie ale pojecie o PL jako takie mam.
Moj wygląda tak:
Zastnawiam sie tylko czy Richarlison zagra w GW1, bo wrocil niedawno z IO. Najwyzej za niego wleci Icheanacho. Plus na Capitana raczej pojdzie albo Bruno albo Son. -
@toomanyways ja już coś tam wybrałem, i zmieniać już nie będę. Konto ma już jakiś czas, jednak nigdy nie grałem więcej niż parę kolejek. A że teraz w grupie to na pewno będę grać cały czas.
-
@toomanyways
A skład jakiś taki wymyśliłem
-
@toomanyways mój tak wygląda ;))
-
@Fajresss tez pierwszym moim był Richarlison, ale właśnie olimpiada, choc jak teraz spojrzałem to Watkins i Calvert Levin wypadają, hehe
-
@babaduk-sarri
@Dooshek
Fajnie skladziki panowie, co na ich temat jak i o moim powie Pan @ToomAnyWays?BTW. Fajną robote co do Fantasy PL robi "Angielskie Espresso" warto poczytać ich tematy, mozna sie duzo dowiedziec na temat FPL.
Przegląd pomocników premium (powyżej 8mln+)
Zmiana pozycji zawodników wzgledem poprzedniego sezonu
Przegląd tanich pomocników (poniżej 8mln)
Przegląd tanich obrońców (poniżej 4.5mln)
Polecani bramkarze -
@fajresss dzięki za lekturke