IMP 2022- słuszność czy niesprawiedliwość
-
@pawel02121 haha dobre, jeszcze jak był w PE to tak, a teraz jak jest moim kompanem z grupy jeśli wylosuje że wygra ktoś z PL to będzie że ustawione, to się nigdy nie skończy haha
-
@maniek_56 są dowody wszystkie na kanale forum moderatorów, tylko że nie zostały upublicznione...
-
@Mati-Colchoner dziwne, zawsze były upubliczniane. Daje do myślenia
-
@maniek_56 no mi wtedy również to dało do myślenia... byłem wściekły, bo już wtedy podejrzewałem tak po 11-12 kolejce, że w praktyce Wasze kary zostały anulowane po kilku kolejkach skoro nie zgłoszono ich na czas... tak, jedyną stroną która po 7-10 kolejce była realnie pokrzywdzona, to osoby które trzymały się sztywno kryteriów z początku sezonu, gdzie powstrzymywaliśmy się od łamania przepisów, a Ty, Daroo Josue i Grzechu kupowaliście sobie graczy bez ograniczeń i zyskiwaliście kasę i świetnych graczy. Po 13 kolejce w nocy ostatni raz napisałem do prowadzącego, żeby przemyślał restart ligi, nie zdążył odpowiedzieć, bo kilkanaście godzin później 5 osób okazało sprzeciw w znacznie mocniejszy sposób odchodząc z ligi... niepotrzebnie
-
@Mati-Colchoner said in IMP 2022- słuszność czy niesprawiedliwość:
@Dooshek said in IMP 2022- słuszność czy niesprawiedliwość:
@Mati-Colchoner tego ty nie wiesz jeszcze. Chłopaki już tak.
Owszem to przez ciebie teraz i chłopaków wtedy było słusznie powiązane. Bo nie wiedzieli jak było.
A było tak że z Adrianem znacznie wcześniej rozmawiać zaczęliśmy o takim projekcie na DSC. Jak dobrze kojarzę chyba bez konkretnego wyboru turnieju. Ale mniejsza o to.
Skąd MPP. To świadomy wybór. Wiedziałem że będzie najmniej jakichkolwiek zmian.
Byłem pewien że nie będą szefowie chcieli grać zawodnikami na pozycjach. I może coś jeszcze wpadnie. I tak było. Jednak to taka nazwijmy kosmetyka. Chyba Majkel użył takiego sformułowania które dobrze tu pasuje.A że to zbiegło się w tym momencie z kwasem o imp... To przypadek... A może i był to jakiś impuls... Już nie wiem nawet.
Nie tylko ty dowiedziałeś się po fakcie. Tylko każdy gdyż wstałem rano, zakręciłem się dwa razy na pięcie i było a ch... robię to, będzie na mnie. Wtedy zaproszenie poszło do Adriana. Jak już mieliśmy w miarę możliwości coś tam ogarnięte, to zaproszenie dostał Docent na tzw. królika doświadczalnego aby wszystko po sprawdzał. Nie minęło parę godzin i dostali też szefowie grup. Tak stworzyć to udało się w parę godzin. Szefom udało się dogadać bardzo szybko co do jakiś tam zmian. I było no to zapraszamy dalej. Jak już powiedziałem A i B to C też musiałem.
Sam Adrian ci może powiedzieć że w pewnym momencie miałem wątpliwości. Jednak z drugiej strony za daleko już byliśmy aby przestać to robić.
W chwili obecnej uważam że wyszło dobrze. Wygląda to znacznie lepiej niż tutaj.
Podziwiam że jesteś z tego taki dumny:) Niech sobie teraz każdy oceni sposób w jaki to zrobiłeś.
Nie podpiszę się pod MPP2023 jako organizator, i znając kulisy zniechęciłem się do udziału w turnieju.Nawet nie możesz się pod tym podpisać jako organizator bo nim nie jesteś. Dostałeś okazję na bycie nim, nie chciałeś. Strzeliłeś focha i to już twoja sprawa. Nie zamierzam tej rozmowy dalej prowadzić bo do niczego nie dojdziemy. Ty będziesz miał jakieś swoje racje o to że ktoś zadziałał i coś tam zrobił bez ciebie. A ja będę miał swoje rację że coś tam nam wyszło.
Dlaczego nie miałbym być dumny, z tego że coś tam nam wyszło... jest turniej i się bawimy. Tyle.
I tak niech sobie gracze ocenią jak chcą. Mają jak najbardziej do tego prawo. My przynajmniej coś zrobilismy.
Kończę temat mpp bo nie ma o czym gadać. Szkoda to ciągnąć, nie ma sensu.
-
@Majkelowich said in IMP 2022- słuszność czy niesprawiedliwość:
@daroo933 mamy na moderatorskim forum potwierdzenie od @Dooshek, który po zgłoszeniu przewinień z Wami rozmawiał, a przynajmniej z Mańkiem, który najpierw twierdził, że to robicie w sumie umyślnie, bo w sumie nie ma tego w regulaminie, a kolejnego dnia się wykręcał, że w sumie to się zakręciłeś i to przez nieuwagę. Jak tu zachować powagę?
Jeśli chodzi o dowody przewinień, to macie troche racji, mogliśmy je od razu publikować - albo mogli je też publikować sami gracze bezpośrednio na forum, jak to ma miejsc w każdym turnieju. W tym wypadku były zgłaszane bezpośrednio do nas na priv i niepotrzebnie tam zostały.
Ale jak już jesteś bardzo ciekawy dowodów na swoje przewinienie, to proszę:
Tak rozmawiałem z Mańkiem jak tylko zobaczyłem że Mati wrzucił te zrzuty.. nie pamiętam od kogo one były. Kojarzy mi się że kuby lub krupskiego, ale mniejsza o to.
Mańka nawet jakby powiedzmy zjeba.... za to że łamią regulamin i jak sądzę (nie chcę mi się szukać, ale chyba wysłałem mu zrzut z jego przewinieniem). Wiem że na bank miał dwóch młodych zawodników i to był jego występek.
Rozmawialiśmy o wszystkich tych przewinieniach i tak z Darkiem pamiętam że on tam niby przez nieuwagę kupił gracza. Sam Maniek chyba swojego zawodnika od skauta odruchowo nabył. Jakoś tak to wytłumaczył.
I tak rozmawiałem tylko z Mańkiem o tym, reszty graczy nie informowałem. Bo byli i są z jednej frakcji uważałem, że kapitan przekaże i za pewne Maniek to zrobił.
-
@maniek_56 są dowody wszystkie na kanale forum moderatorów, tylko że nie zostały upublicznione...
Tak mówiłem o tym że są, natomiast też nie wiem dlaczego nie zostały pokazane. Zawsze były publikowane. Tych zrzutów było parę.
-
@maniek_56 no mi wtedy również to dało do myślenia... byłem wściekły, bo już wtedy podejrzewałem tak po 11-12 kolejce, że w praktyce Wasze kary zostały anulowane po kilku kolejkach skoro nie zgłoszono ich na czas... tak, jedyną stroną która po 7-10 kolejce była realnie pokrzywdzona, to osoby które trzymały się sztywno kryteriów z początku sezonu, gdzie powstrzymywaliśmy się od łamania przepisów, a Ty, Daroo Josue i Grzechu kupowaliście sobie graczy bez ograniczeń i zyskiwaliście kasę i świetnych graczy. Po 13 kolejce w nocy ostatni raz napisałem do prowadzącego, żeby przemyślał restart ligi, nie zdążył odpowiedzieć, bo kilkanaście godzin później 5 osób okazało sprzeciw w znacznie mocniejszy sposób odchodząc z ligi... niepotrzebnie
Mateusz na moje chłopacy odeszli, bo zamiast pokazać te zrzuty i dać te kary w "odpowiednim" czasie. To było przeciągane dość długo, jak usłyszeli jakie są te kary. To wyszli, a usłyszeli to na ile ? 5 kolejek przed końcem? coś takiego.
Złamali ten regulamin wychodząc z ligi, ale jak już było mówione organizator też go złamał. Więc jest pat. A i owszem chłopaki od was są również poszkodowani. Na początku uważałem pomysł z anulowaniem za najlepsze rozwiązanie. Jednak później przyznałem rację chyba Majkelowi że restart był najlepszą opcją. Czemu do tego nie doszło? Ja sam nie pamiętam. I już nie to nie interesuję
Na ten czas już nie ma dobrej decyzji bo tak jak Majkelowi napisałem że jaka ona nie zostanie podjęta, to ktoś będzie poszkodowany. I nie będzie jej akceptował. I wy jako moderatorzy dostaniecie rykoszetem, bo się w to wplataliście chcąc rozwiązać tę sytuację. A trzeba było zostawić to Jurkowi który zaczął ( tak wiemy że miał kto inny to robić ), to powinien i zakończyć.
Dobra narka bo muszę w drivera się pobawić.
-
Owszem to przez ciebie teraz i chłopaków wtedy było słusznie powiązane. Bo nie wiedzieli jak było.
A było tak że z Adrianem znacznie wcześniej rozmawiać zaczęliśmy o takim projekcie na DSC. Jak dobrze kojarzę chyba bez konkretnego wyboru turnieju. Ale mniejsza o to.
Byłem pewien że nie będą szefowie chcieli grać zawodnikami na pozycjach. I może coś jeszcze wpadnie. I tak było. Jednak to taka nazwijmy kosmetyka. Chyba Majkel użył takiego sformułowania które dobrze tu pasuje.A że to zbiegło się w tym momencie z kwasem o imp... To przypadek... A może i był to jakiś impuls... Już nie wiem nawet.
Nie tylko ty dowiedziałeś się po fakcie. Tylko każdy gdyż wstałem rano, zakręciłem się dwa razy na pięcie i było a ch... robię to, będzie na mnie. Wtedy zaproszenie poszło do Adriana. Jak już mieliśmy w miarę możliwości coś tam ogarnięte, to zaproszenie dostał Docent na tzw. królika doświadczalnego aby wszystko po sprawdzał. Nie minęło parę godzin i dostali też szefowie grup. Tak stworzyć to udało się w parę godzin. Szefom udało się dogadać bardzo szybko co do jakiś tam zmian. I było no to zapraszamy dalej. Jak już powiedziałem A i B to C też musiałem.
Sam Adrian ci może powiedzieć że w pewnym momencie miałem wątpliwości. Jednak z drugiej strony za daleko już byliśmy aby przestać to robić.
Podziwiam że jesteś z tego taki dumny:) Niech sobie teraz każdy oceni sposób w jaki to zrobiłeś.
Nie podpiszę się pod MPP2023 jako organizator, i znając kulisy zniechęciłem się do udziału w turnieju.Nawet nie możesz się pod tym podpisać jako organizator bo nim nie jesteś. Dostałeś okazję na bycie nim, nie chciałeś. Strzeliłeś focha i to już twoja sprawa. Nie zamierzam tej rozmowy dalej prowadzić bo do niczego nie dojdziemy. Ty będziesz miał jakieś swoje racje o to że ktoś zadziałał i coś tam zrobił bez ciebie. A ja będę miał swoje rację że coś tam nam wyszło.
Dlaczego nie miałbym być dumny, z tego że coś tam nam wyszło... jest turniej i się bawimy. Tyle.
I tak niech sobie gracze ocenią jak chcą. Mają jak najbardziej do tego prawo. My przynajmniej coś zrobilismy.
ja Ciebie naprawdę szanuję za to ile czasu wkładasz w organizację różnych eventów, przecież sam Cię zaprosiłem do współorganizowania MPG2022, ale czasami Twoja impulsywność jest nie do poskromienia... ja bym się dobrze nie bawił mając z tyłu głowy świadomość, że współorganizuje turniej który przez niektórych na górze będzie odebrany jako próba ataku na Staff i adminów, więc przypuszczam że turniej jest pod obserwacją i zagrożony jak niegdyś kilka turniejów rangi mistrzowskiej na świecie które zostały storpedowane... Wszystko stawiacie na jedną kartę lekkomyślnie bez zastanowienia nad konsekwencjami. Narażacie społeczność na konsekwencje swoich działań, bo tak to teraz w praktyce wygląda, jestem realistą. Myślę że pod przykrywką konsultacji formatu turniejów (do których i tak by doszło i które popieram np IMP2023 już w szerokim gronie organizatorów planowano w połowie 2022) rozgrywa się między Tobą & Mankiem a Dovco wojenka, a ucierpieć na tym może Polska społeczność OSM i tylko przez to wchodzę z Wami w dyskusję na ten temat, wiem że obecna sytuacja między Wami jest mocno patowa, ale nie wciągajcie w to społeczności. Możesz sobie mówić kogo to nie masz za znajomych na górze, ja nie mam, ale mam doświadczenie, i wiem co się działo w podobnych sytuacjach przed laty, dasz sobie rękę uciąć że nic się nie stanie? Ciekawe czy za pół roku będziesz taki dumny... jak dla mnie szanse na to są 50/50.
-
ja Ciebie naprawdę szanuję za to ile czasu wkładasz w organizację różnych eventów, przecież sam Cię zaprosiłem do współorganizowania MPG2022, ale czasami Twoja impulsywność jest nie do poskromienia... ja bym się dobrze nie bawił mając z tyłu głowy świadomość, że współorganizuje turniej który przez niektórych na górze będzie odebrany jako próba ataku na Staff i adminów, więc przypuszczam że turniej jest pod obserwacją i zagrożony jak niegdyś kilka turniejów rangi mistrzowskiej na świecie które zostały storpedowane... Wszystko stawiacie na jedną kartę lekkomyślnie bez zastanowienia nad konsekwencjami. Narażacie społeczność na konsekwencje swoich działań, bo tak to teraz w praktyce wygląda, jestem realistą. Myślę że pod przykrywką konsultacji formatu turniejów (do których i tak by doszło i które popieram np IMP2023 już w szerokim gronie organizatorów planowano w połowie 2022) rozgrywa się między Tobą & Mankiem a Dovco wojenka, a ucierpieć na tym może Polska społeczność OSM i tylko przez to wchodzę z Wami w dyskusję na ten temat, wiem że obecna sytuacja między Wami jest mocno patowa, ale nie wciągajcie w to społeczności. Możesz sobie mówić kogo to nie masz za znajomych na górze, ja nie mam, ale mam doświadczenie, i wiem co się działo w podobnych sytuacjach przed laty, dasz sobie rękę uciąć że nic się nie stanie? Ciekawe czy za pół roku będziesz taki dumny... jak dla mnie szanse na to są 50/50.
Ja nie mam żadnego kontaktu z Jurkiem od kiedy ten mnie zablokował. Od samego początku mówiłem że Dovco może uczestniczyć w jakiś konsultacjach, być obserwatorem zwał jak zwał. I tak każdy z nas wie że facet ma doświadczenie w organizowaniu takich turniejów. Jakieś tam żarty z tego były miedzy nami że a po co on i tak dalej. Ale też nie coś tam strasznego. Chodziło tylko o zorganizowanie turnieju na zasadach graczy uczestników, a nie narzuconych przez staff. Ja mam wrażenie że tobie przeszkadza, że to ja zrobiłem, a nie wy jako staffu. Ale to już nie ważne. Chłopakom na serwerze mpp jak odkryłem że jest opcja przekazania serwera (bo ja tym ustrojstwem się posługuję w wersji podstawowej) chyba nawet dokładnie Ochowiakowi powiedziałem że mogę mu przekazać serwer i mnie nie ma. To tylko ich wola.Jakoś tak to było.
Co do mojej impulsywności jak to ładnie ująłeś. To prawda ja nie owijam w bawełnę, często gęsto mówię wporst jak coś tam wygląda. a wygląda moje postępowanie nieprzyjemnie, chamsko, wrednie itd. Natomiast na moją obronę mogę jedynie powiedzieć że nie mam w tym złego zamiaru. Lubię szybko i sprawnie rozwiązywać problemy. Dlatego w ccw (znacznie wiekszy turniej niz mpg czy ppg) mogę byc bo to własnie tak tam działa. w polskim personelu to jak flaki z olejem sie ciagnie. Ja tego bardzo nie lubie.
Zobacz jak na dsc rozmawialśmy o jakiejś wizji mpg 23. Ten twój punkt widzenia i mój w dużej mierze się pokrywają. Albo o przeniesieniu tego staffu na dsc i tam zorganizowanie tego wszystkiego w jakimś szerszym gronie. Ja to wszystko serio widzę tam. I tam to popieram. Tutaj niestety nie. No i ile to trwa, to przejscie. Od kiedy wiem o możliwości przekazania serwera, to zastanwiałem się czy go wam nie załozyć w ramach jakiegos impulsu dla was. No ale się wpierniczać nie będę chyba
Wracając do mpp i jakiś tam adminów. To co nam zrobią? My od nich nic nie chcemy, bc niechaj sobie zachowają. Baa to my wydamy je na założenie razem 13 lig. A każdy z nas graczy ma prawo sobie zorganizować turniej. I czy go nazwiesz mpp, ptp czy jakkolwiek inaczej, nie ma zadnego znaczenia. Bo w tym wszystkim liczą się ludzie w tym turnieju, ktorzy uczestniczą. I to jest dla mnie najwazniejsze. Dobra zabawa ich i zarazem moja.
No i jak już wielokrotnie podkreslałem komunikacja. Tam wiadomości padło już wiele, czy dla zabawy/ dogryzania sobie. czy ten temat imp się przewinał, sam problem organizacji mpp. Tam wszystko masz jak na dłoni, osobny kanał na regulamin, kary, zapisy itd. Odnajdujesz co potrzeba w chwile moment. Tutaj weź czasami wertuj te strony gdzie co było, bo miałem się odnieść.
Co do organizowania i zaangazowania w te turnieje, tak gdzieś tam działam pomagam jak tylko mogę. Masz to według ciebie felerne mpp, ccw, ccw battel edition, ccw super cup bedzie, przy indywidualnych mistrzostwach swiata ( a tu ci nie pasuję że admini tego nie akceptują? )
Jeszcze jest pomysł z mojej strony na jeden turniej, ale to już strikte mój pomysł, oczywiscie w wykonianie wplatac zamierzam Dino i nie tylko Bedąc w koniu ma się trochę wolnego czasu. Zamiast brac się z chlanie czy prostytutki ja go spedzam wkurzając was na forumJeszcze co do mpp. A skąd ci admini mają się o tym dowiedzieć? ktoś musiałby zrobić uprzejmie donoszę. Bo inaczej to no nie mają o tym wiedzy.
-
Hola Hola kolego ale chyba trochę zagalopowałeś się. Ja kupywałem bez ograniczeń? Chyba coś Ci się pomyliło. Jak widziałeś kupiłem jednego gracza omyłkowo i przyjąłbym karę uczciwa czyli - 3pkt i gdyby zostały one od razu opublikowane to też inaczej by to wyglądało. A tak zostaliśmy potraktowani jak największe zło i wyszło jak wyszło..
-
Ja tam popieram całkowicie @Dooshek turniej mpp narazie wygląda porządnie i przemyślanie zobaczymy jak będzie potem ale jestem dobrej myśli a zasady są proste jak budowa cepa . Jakby imp było w dawnej formule z samymi treningami jak kiedyś nie byłoby takich problemów ale organizatorom zachciało się udziwnień i nie jasnych zapisów . Ewentualny restart imp uważam za bezsensowny minęło za dużo czasu a kontynuowanie tej szopki nikomu nie przyniesie korzyści . Panowie z PL jak tak bardzo chcą zagrać niech założą sobie ligę nazwą imp wyłonią najlepszego i wszyscy będą zadowoleni .
-
@daroo933 podobnie jak Grzechu... Też nie złamał regulaminu, kupił zawodnika od innego gracza co było dozwolone ale po zakupie regulamin został zmieniony że jest to zabronione...
Kolejna sprawa że w regulaminie pisze -3 pkt za niewłaściwe kupno a my dostaliśmy po 6 pkt kary za gracza.
Poszkodowani są wszyscy którzy regulaminu nie złamali, natomiast my zostaliśmy ukarani niezgodnie z kilkoma punktami regulaminu.
Jak już wspomniałem, nie było żadnych publicznych, prywatnych nawet dowodów. Prosiłem o udostępnienie ich, później w tym celu należało zwracać się poprzez email bezpośrednio do Jurka co też uczyniłem. Nic to nie dało.
Graliśmy ponad pół ligi nie wiedząc co dalej, po regulaminowym czasie naliczono nam takie double kary.
Może wyszliście z propozycją restartu, nie zdazyliscie podjąć decyzji ponieważ opuściliśmy ligę, a co mieliśmy robić?
Czekać do zakończenia mistrzostw na kolejną decyzję???
Nie da się funkcjonować w turnieju który podobno jest tak ważny jeśli nie ma kontaktu z organizatorem.
Ja rozumiem waszą frustrację, niezadowolenie, ale ciągle u was w głowie siedzi to że złamaliśmy regulamin. To ile po drodze było niejasności i późniejsze łamanie regulaminu nic was już nie interesuje.
Teraz co? Czekacie na kolejną decyzję?
Ile to potrwa? Znów kontrowersyjne decyzję zapadną kiedy już kurz opadnie i będzie można się kopać na nowo?
Może zdublować finał 2022 z 2023? Wcale bym się nie zdziwił gdyby to się tyle przeciągnęło.
Powtórzę ostatni raz:
Było przewinienie, wystarczyło wrzucić screen, osądzić o karze i po sprawie.
Każdy z nas który rzeczywiście przewinił przyjął by to na klatę.
I jeszcze raz powtórzę, było to 3 osoby a nie wszyscy a ukarane zostały 4 z 5.
Jak widać, nic tutaj się nie zgadza dodając do tego wysokość kar. -
Ktoś może wyjaśnić o co chodzi z MPP? Bo ja już się zgubiłem. Jest to nieoficjalny turniej? Czemu admini mają robić nam problemy bo nie rozumiem... patrzę na organizację MPP z tego roku oraz lat poprzednich i jest to dość podobny format. Od początku było powiedziane że nie będzie nagród BC ale ja dla BC nie gram tylko dla przyjemności i rywalizacji z najlepszymi. Termin turnieju jest podobny jak rok temu więc gdzie tu jakieś niejasności?
-
@jasiuk88 said in IMP 2022- słuszność czy niesprawiedliwość:
Ktoś może wyjaśnić o co chodzi z MPP? Bo ja już się zgubiłem. Jest to nieoficjalny turniej? Czemu admini mają robić nam problemy bo nie rozumiem... patrzę na organizację MPP z tego roku oraz lat poprzednich i jest to dość podobny format. Od początku było powiedziane że nie będzie nagród BC ale ja dla BC nie gram tylko dla przyjemności i rywalizacji z najlepszymi. Termin turnieju jest podobny jak rok temu więc gdzie tu jakieś niejasności?
Możesz nie wiedzieć bo to było wyjaśnianie na początku serwera na dsc.
Tak w pierwszym momencie tego ten turniej był nieoficjalnym. Jak by to miało jakieś znaczenie i ktoś go tam miał zatwierdzać.
Natomiast po pewnym czasie stał się oficjalnym bo został zaakceptowany przez nasz polski staff.Jurek który się mu sprzeciwiał i przyjmijmy że został źle potraktowany bo ominięty w organizacji. W końcu i tak bierze udział. Tak jak Majkel, Dino i Łuksal. Mati się tylko wyłamał. No ale to już jego sprawa.
Co do tych adminów jeszcze.... to tak całe sevo jest nielegalne. A jednak tam jest wiele drużyn, grają, i nikogo się nie kara, pol też tam gra. i wspominasz im że są nielegalni? jak można to jakoś wogle ocenić. te legalność i nielegalność. W ccw grają zawodnikami na nie pozycji i też nikt nikomu nic nie robi. Dlaczego mieliby się czepiać nas nie rozumiem, tym bardziej że robimy ten turniej na dsc a nie forum. Tutaj jest tak naprawdę tablica ogłoszeń tego turnieju, która powiedziałem że będzie stworzona to jest. Ja nie mogłem tego zapoczątkować bo miałem przez tydzień bana, albo jakoś tak? w czasie przed świętami i po wydarzyło się u mnie parę rzeczy i powiedzmy nie było mi po drodze z myśleniem o mpp. Jak do tego wróciłem to już na forum wszystko było. Przy czym widać ile jest tutaj w zakładce, a ile na serwerze. Uważam że to mówi samo za siebie.
-
W sumie jak tak patrzę na moje argumenty, właściwie po śledztwie które przeprowadziłem po tym jak doszło do bojkotu Finału wnioski są niemal identyczne, więc nie wiem czego i przede wszystkim od kogo oczekuję... jeśli argumenty przedstawione w sprawie zostały wyrzucone do kosza po ogłoszeniu restartu po 14 kolejce, a w tym kontekście je wtedy robiłem, to czego oczekiwać w tym momencie. Niepotrzebnie dałem się sprowokować, ale z drugiej strony chyba wszystkim przydał się taki temat żeby to z siebie wyrzucić.
-
Ważne jest oczyścić atmosferę
a teraz zgłoś POL do CCW i @Ochowiak PLA !! ostatnie 2h zostały.
-
-
Zamykamy nieaktywny temat od jakiegoś czasu