OSM Taktikleri
-
@hustundel Premier League takımım bournemouth(umarım böyle yazılıyordur.) Ve iyi bir takım kurdum açıkçası spurs veya bu tarz zorlu takımlara kafa tutabilecek bir takima sahibim. İlk 3 haftada spurs ve arsenale karşı kaybettim 3.hafta ise west hama 2 -0 kaybettim ve saçma sapan yenilgiler. İlk maç spurs ve rakip 4-4-2 a ben de 4-2-3-1 oynuyorum sebebi ise orta sahada kalabalık olup kullandığı pas oyununu bozmak fakat 2-0 kaybediyorum hatta topa daha fazla sahip oluyor , 2. Hafta 4-4-2 a ile çıkıyor rakip arsenal ve ben 4-5-1 oynuyorum aynı mantıkla tekrardan 2-1 kaybediyor ve top hakimiyetini onlara veriyoruz , 3. Hafta rakip west ham 4-4-2 b ile çıkıyor ben de taktiği değiştiriyor ve 4-4-2 a ile çıkıyorum fakat 2-0 kaybediyorum burada saçmalık topa %56 dahip olarak daha fazla şut çekerek ve daha fazla duran top bularak maçı 10 şutta %0 isabet oranıyla 2-0 kaybediyor olmam . Daha sonrasında 7 hafta maç kaybetmedim ve lig devam ediyor fakat lig durumunda arka sıralarda 7.yim bu 3 aptal maç yüzünden bu maçlarda kaybetme sebebim nedir ve tempolar , paşlaşmalar kısmı yani taktikte 100 uzerinden ayarlanan şu 3 lü kısım , alan markajı veya adam adama ve mevkilerin pozisyonları neye gore ayarlanmalidir sorularim ise bunlar cevaplayanlar ve okuyanlara tesekkur ederim
-
@Lapynours öncelikle baskı stil tempodan başlayalım.
.Baskının sayısı, takımınız presse ne zaman başlayacak onu ifade ediyor. Örneğin baskı 50 olunca rakip orta sahaya gelene kadar topu kapmaya çalışmayacak takımınız. Ya da 100 oldu diyelim top daha kalecideyken press yapmaya başlayacaklar. Artısı eksisi her baskının tabi ki olur. Yüksek baskı sonucu sakatlık ve faul riskini göze almış olmakla birlikte, maç sonu daha hızlı form düştüğünü göreceksiniz yüksek baskıda. Ayrıca yüksek baskı kullandığınız maçların sonlarına doğru rakibin üstün oynadığını ve sizin takım yorulduğu için açık verdiğini göreceksiniz. Benim önerim ofansif oyunda bile baskıyı dengeli bırakmak..stil takımın davranışıdır. Mesela defansif oynarsanız takım atak yapmaktan çok defansa odaklanır. Ofansif yaparsanız atağa odaklanırlar
.tempoysa top sizdeyken atağa çıkış hızınızdır. Yüksek tempoyla atağa hızlı çıkarsınız, düşük tempoyla oyunu yavaş kurarak atağa çıkarsınız. Baskı gibi aşırı tempo kullanmak da oyuncuları yormakla birlikte, şut isabetini azaltıyor gördüğüm kadarıyla. Örneğin tempoyu 59da bırakmış bir adam x taktiğiyle %70 topla oynama, 17 şuta sahip olup sadece 4 şutu gol oluyor. Tempoyu örneğin 80 kullanan bir adam yine aynı x taktiğiyle oynayıp %60 topa sahip oluyor 20nin üstünde şut çekiyor ancak 1-2 gol zor atıyor.
.451e karşı 442 paslı oyun kullanmak bir hatadır çünkü 451e karşı merkezden atak deneyerek başarılı olmanız çok zor. Çünkü 451in merkezinde 3 adam var. Kanat oyunu ya da kgv denenmeli 451e karşı.
Özet olarak: Şüphe duyduğunuz maçlarda tempoyu abartmayın maksimum 59 olsun, baskı da yine maksimum 59 olsun. Stiliniz takım kalitesine göre olsun öndeyseniz 60-79, denkseniz 40-59, gerideyseniz 20-39 gibi. Ve evet markaj konusu.. Herkes farklı fikre sahip bu konuda. Benim fikrimse şu yönde; eğer defanstaki adam sayınız, rakip forvet kişi sayısına eşitse adam markajı olacak. Değilse alan markajı.
-
@Bahadır-K İlk öncelikle güzel tavsiyelerin için tekrardan teşekkürler . 4-5-1 oynayan o maçta bendim pas oyununu kapatmak için durumun farkındaydım fakat yine de top hakimiyetini kaybettik sanırım bahsettiğin tempo ve baskı olayıyla alakalı . Benim merak ettiğim bir kısım da Çizgi Taktikleri. Bu alan hakkında da bilgi vermen iyi olur. Örneğin pas oyununu kapatmak istediğim ve arsenal karşısında 4-5-1 oynadığım zaman forvet ve orta sahayı çok iyi hatırlamıyorum fakat sanırım atağa çıkartmıştım , bunun bir sonucu olabilir mi top hakimiyeti kaybı ? Transfer , kadro kurma ve oyuncu geliştirme konusunda da güzel tavsiyelerin varsa dinlemek isterim.
-
@Bahadır-K rakip 4-2-4 uzun top çıkacak son anda değişime gitmiş ben 4-3-3 a kanatta bırakayım değil mi ? Yarım sa sonra maç cevap verirsen sevinirim.
-
@Bahadır-K Yok arkadaş böyle saçmalık olmaz maç oynandı 2-0 dan 3-2 kaybettim 4-3-3- a kanat çıktı bende öyle şutlarda 16-8 öndeyim topla oynama da öyle sonuç bu acayip canım sıktı.
-
@03AFYOKK hep derim. Şans olmadıkça isterseniz dünyanın en iyi takımına sahip olun, en iyi taktiği bulun ve isterseniz top 100de olun o maçı kazanamazsınız. Ama adam markajı seçilebilirdi, rakip 4 forvet sizde de 4 defans var ya. Gene de o farka yenmeniz lazımken berabere bile bitmemesi evet çok soğutucu bir durum.
@Lapynours çizgi taktikleri, eğer kadro olarak güçlü değilseniz orta sahayı asla forvete göndermeyin. Ya sabit olacak, ya da defansa gelecek ikisinden biri. Forvet orta sahaya destek de, evet top hakimiyeti olarak mesela %55 oynayacaksanız onu %60-%65lere çeken bir çizgi taktiğidir. Ancak bu, gol pozisyonlarını biraz azaltır. Pozisyondan azaltıp topla oynamayı yükseltir yani. 451de kadro olarak gerideyseniz; ya orta saha defansa gelecek diğerleri sabit kalacak ya da forvet orta sahaya destek gelecek diğerleri sabit kalacak. Sayılar da uçuk olmayacak bir sayı mesela maksimum 59 olacak 30-59 arası hepsi -
@Bahadır-K yok 4-3-3 a yaptı son anda pres 70 lerde iken nasıl ikinci yarı çevirir maçı tam tersi yorulması gerek takımın.
-
Merhaba,
Bugün westham ile maçım var. Kadro değeri olarak benden düşük. 4-2-3-1 KGV oynuyor ve maç evinde.
Bu taktiğe karşı hangi taktik ile çıkmalıyım?
-
Merhaba Afrika liginde oynamaktayım. Rakibimin kadro değeri 77.7 m benim kadro değerim 46 m Rakip 433 A oynuyor kanatları kullan alan markajı ile adam markajı değişmeli oynuyor. Ben kazanmak için hangi dizilişle çıkmam gerekiyor. Ve yüzdeleri nasıl yapmalıyım. Maç deplasmanda hakem çok yumuşak.
-
Kolay gelsin osm sevenler bugun kendi evimde everton ile oynayacağım. stadyum seviyem 3 takımımın değeri 600m takımım leichester rakibimin benden az oyuncusu var ama o haliyle bile kadro değeri 560m 4,3,3 b oynuyor kanatları kullan yapıyor sizce bugun maça nasıl çıkmalıyım teşekkür ederim
-
@03AFYOKK kaleci gününde olmayıp gelen ther topu içeri alabilir olabiliyor öyle. Ligin en iyi kalecisi de olsa denk gelebiliyor ki bana çok denk geldi diyebilirim. 90lık kalecinin mesela ortalaması 60lar 70ler olan bir takımdan hiç gol yememesi lazımken 3 gol yemişti. Form da moral da açık yeşil olmasına rağmen. Maç motorunun keyfine kalmış bir şey maalesef bu şans konusu. Yapacak bir şey yok.
@keremdmrts kalabalık orta sahaya karşı kalabalık orta saha öneririm. Rakip orta saha kalabalık tutuyor ki, kadro olarak geride ve orta sahadaki top mücadeledesinde önde olsun. Bu avantajı yok etmenin en iyi yollarından biri, güçlü takımın da kalabalık orta saha kullanmasıdır.
@Grandins rakip güçlü de olsa 433e karşı kalabalık bir orta saha üstün oynayabilir. 433'ün esprisi kanatlar ve kanat forvetlerin bağlantısı. Bu bağlantı kalabalık bir orta sahayla kesilebilir. 451de kanatlara defansif orta sahalar koyup sayıları da 30-50 arası falan kullanırsanız üstün gelme şansınız var. Çizgi taktikleri olarak şu sıralar orta sahayı sabit tutup forveti orta sahayı destekle yapınca daha iyi sonuç aldığımı gördüm. Markaj alan, ofsayt da kapalı olmalı. Yeşil hakeme çok agresif çıkılmalı.
@mmuratarass saha 3, kadrolar denk. 433b oynarsanız eğer rakip de dizilişi değiştirmezse bence çok üstün oynarsınız. 433b herkes sabit. Alan markajı ve ofsayt yok. Sayılar, baskı 70lerde olabilir. Stil 60lar olabilir. Tempo da eğer averaj önemliyse 60-70lerde yani yüksek hızda paslaşma, sadece kazanmak yetiyorsa 50-59 arası yani topa hakim ol olmalı. -
@Bahadır-K Mesela bugün yeni malatya ile karşılaştık benim daha önce öğrettiğim 4-2-3-1 ile çıktı evinde 40-35-50 civarı değerler kadro değeri 500 M. Benimse 1 milyar bende 4-4-2 çıktım çünkü 4-3-3 de şansım daha düşük oluyor. Değerler 59-70-59 yaptım 3-2 yenildim olmuyor her türlü o taktiğe karşı birlikte konuşuyoruz ancak bir yerde sıkıntı var.
-
@03AFYOKK evet 5li orta saha çok sıkıntı... Daha önce de dediğim gibi. Oyunun şu anki çağı 451 4231 çağı. Zaten bunları havada karada ezebilecek bir taktik bulunursa oyun o çağa geçiş yapacak. Deniyoruz ama illa ki istatistik bile alsak sonuç olarak üstün geliyor 5li orta saha. Şimdilik en iyisi, üstün bile olsan rakip 5li orta saha kullanıyorsa bas sen de 5li orta sahayı adamı defansına hapset. Cidden bu çağ konusunu abartmıyorum. Ekip savaşlarında bile tecrübeli adamlar 10 maçın en az 7-8ine 451 4231 çıkıyor diyebilirim rahatça.
-
@Bahadır-K Ya öyle biliyorum bende ancak 4-2-3-1 çıktığın zaman da oyun kitleniyor oyun şuan bizim ürettiğimiz mantıkla çalışmıyor. 3322 bence karşı taktikle iyi sonuçlar verebilir.
-
-
@Bahadır-K Pek olumlu sonuç vermiyor daha önceki yıllarda etkisi vardı. Takım ne kadar iyi olsun güzel ayarlanmış 4231 e karşı donup kalıyor. Peki daha önce konuştuk baskıyı geride karşıla yada düşük dengeli stil ofansif tempo topa hakim ol yaparsak rakipten çok iyi olduğumuzda bizde 4231 i böyle oymasak nasıl olur acaba.Çok sinir bozucu bir durum oyun resmen 4231 e çalışıyor zayıf takımlara. Birde bilgisayar gıcık kaparsa takımına vay haline.
-
Selamun aleyküm kolay gele bugun leichester ile maçım var 4,4,2 b kanatları kullan oynuyor kendi evinde 2seviye stadyumu var kamp almayacak benim takımım 600m leichester ise 480m benim takım biraz daha iyi sizce nasıl bir taktik yapmalıyım elinize sağlık şimdiden
-
@Muratağa27 senin takımın iyi ancak deplasmanda sın ve seviye 2 stadyuma karşı.
5li Defansif ortasaha oynasan bile kberabere biticektir kazanma ihtimalin zor. 532 kontra atak ile üst çıkarsın gerisi şansına kalmış pres yok geride karşıla stil Defansif kontra atak oynayacağım için tempo yüksek olmalı yüksek hızda paslaşma yada tek top. Defans geride ortasaha pozisyonu koru forvet sadece atak. İşine çok çok yarayacakır -
@FATİHTERİM teşekkür ederim aynen Dediğini yapacağım yazarım buradan sonucu.
-
@FATİHTERİM kral adamsın 5,3,2 oynadım dediğin gibi kontra baskı ve stil azlarda pas ise tek pas yaptım sonuç %45 e %55 ve 0-3 kazandım. Teşekkür ederim.