-
@muchadaw
Coaches to są trenerzy, czyli trener napastników, pomocników, obrońców oraz bramkarzy. Treningi będą trwały 2h lub 4h nie pamiętam jak to ostatnio miało miejsce. -
@muchadaw Napisałeś poradnik w HT, to może i tu napiszesz? Bitwy pomiędzy grupami, czy to pomiędzy Grupami, czy na etapie reprezentacji - gramy w oparciu o zasady spisane w Battlepedia z pewnym zmianami, zapisanymi zawsze pod ogólnymi zasadami Battlepedii, w pierwszym poście danego turnieju. A to nasza stara biblia do bitew: Battlepedia.
Różne ustawienia i taktyki mamy z kolei zebrane w IMPERIUM TAKTYKI I USTAWIEŃ - jak i podstawy, żeby zacząć grać też w tym zawarliśmy. Na youtubie masz z kolei mnóstwo filmików z wizualizacją jak grać, czym i przeciw czemu: https://www.youtube.com/results?search_query=433a+osm+tactics.
Jeżeli będziesz wytrwały to nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś napisał pierwszy, polski profesjonalny poradnik do gry w OSM . -
Imperium taktyki widziałem i już zastosowane, taktyka mnie najmniej interesuje, ale musi jak chce wyników ; P chodź z miażdżącą przewagą w statystykach ma mniejsze znaczenie.
Taktyki sam testuje a w 2 polskich ligach których gram sadzę żę będę miał taką przewagę że będę mógł sobie pozwolić na testy. Piast Gliwice zabrałem a mają 2 pierwsze mecze Legia i Lech - oby dwa remisy 6-3-1(AlubB) a 1 na wyjeździe był.Widziałem też Battlepedie, nie znam angielskiego i korzystam z translate google, więc "dziwnie tłumaczy" niektóre stwierdzenia, ale dużą cześć zachodnich forów przejrzałem odnośnie treningu i transferów.
Może coś smarne poradnikowego jak uzbieram wiedzę i znajdę wenę, ale aż dziwne że gra ma 6 lat i brakuje czegoś takiego.
Zobacz jak takie rzeczy optymalizują "pracę na forum" i wzbogacają społeczność.
-
Oby dwa mecze na boiskach przeciwnika, taka sytuacja.
zespół YYY przeciwny gra 65,61,60,61
4-4-2B- Nie logował się dziś więc nie mógł zagrać zgrupowania.
Moja pomoc środek 83,83
Moja pomoc boki 65,73
3-4-3APosiadanie 60% do 40% na korzyść przeciwnika.
Zespół XXX przeciwny gra 60, 60,53, 53
4-4-2BMoja pomoc środek 81
Moja pomoc boki 69,56
4-3-3A
Jeden pomocnik ląduje na prawej obronie, ustawiłem 3-4-3 i prawie na pewno mi zmieniło formacje na 433 i chyba już 2 raz się tak stało.posiadanie 30% do 70% na moja korzyść.
Podsumowanie
W 1 przypadku pomocników 4 na 4, siła 247 vs 304 posiadanie 60% do 40%
W 2 przypadku pomocników 4 na 3, siła 226 vs 206 posiadanie 30% do 70%Czego nie rozumiem?
-
@muchadaw
Jak już wcześniej pisał @Dovco_HandF, w tej grze nie jest najważniejsza siła kadry czy pierwszej jedenastki, tylko taktyka. -
@byku-duma-warmii said in Analiza gry, treningu, silnika meczowego, sparingów, transferów itd.:
@muchadaw
Jak już wcześniej pisał @Dovco_HandF, w tej grze nie jest najważniejsza siła kadry czy pierwszej jedenastki, tylko taktyka.
Czyli co inna taktyka da mi inne statystyki pomocy? -
W 3 Drużynach mam wszędzie takiego samego bramkarza, bo tylko jeden 20 latek jest w rozsądnych parametrach do kupienia
W 2 drużynach na pewno a być może w 3 też wyskoczyły mi identyczne 3 zestawy przez scouta wyszukane.- Zawodnicy zawsze Ci sami wyskakują jak używasz scouta
- Terminarz w lidze zawsze jest taki sam, tak jak pary pucharowe
Właściciele tej gry to chyba nerdy które nigdy nie grały w managera ; )
Po 100 przeszukaniach robisz notatki i później wyskakuje piłkarz którego chcesz "niezły scouting" ; )@Byku-Duma-Warmii
Piszesz że narodowość daje 6% bonusu pomocy
"Istnieje taki bonus, jeśli posiadamy w wyjściowej jedenastce 6 lub więcej graczy z jedenej narodowości dostajemy bonus do posiadania piłki 6%."@Dovco_HandF
W Wątku o taktyce pisze że daje 2%
"Dobre pytanie. Nie ma oficjalnych danych, ale przypuszcza się, że daje tyle co dodatkowy poziom murawy w meczach u siebie. Matematycznie rzecz ujmując to daje jakoś tylko 2% bonusu do gry. Ma to znaczenie przy wyrównanych zespołach, natomiast jak bijesz rywala na głowę wartością wyjściowej 11-tki - wg mnie jest to bez znaczenia jak na razie. Chyba, że to zwiększą w przyszlości ."Więc różne rzeczy piszecie ; ) tutaj nie dywaguje stwierdzam fakty
A wystarczą 2 dni by to zweryfikować, no okej 4 na testy i wiesz to na 100%.
Tylko nie pytaj "jak"; ) -
@muchadaw said in Analiza gry, treningu, silnika meczowego, sparingów, transferów itd.:
Widziałem też Battlepedie, nie znam angielskiego i korzystam z translate google
W cytowanym wątku z Battlepedią masz profesjonalnie przetłumaczoną Battlepedię na język polski .
-
@muchadaw
Bonus jest minimalny, ale jak już zauważyłeś pomaga zazwyczaj przy wyrównanych taktykach, przy pełnej dominacji nad przeciwnikiem tego nie zauważamy. -
To nie ja zauważyłem, to cytat jest @Dovco_HandF
Dzięki @Dovco_HandF Zaraz zerknę, nie dojrzałem tego.
-
tam jest chyba błąd
|- Przeciwnik -| -> |- Przeciwnik -| -> Nie dotyczy , powinno być też 7 dni, bo to by znaczyło że przeciwnicy mogą handlować ile chcą między sobą, ale przeciwnicy z ich perspektywy też są |- Sojusznik --| -> |- Sojusznik --| -> 7 dni. -
Jak już mecz się rozpocznie to mogę zabrać graczy na trening, czy czekać do końca meczu?
Jak już mecz się rozpocznie to mogę wypłacić ze skarbonki pieniądze i zrobić szkolenie, czy nie wypłacać bo odsetki nie zostaną naliczone?
-
@muchadaw
Musisz poczekać ze wszystkim do wyniku. -
zawsze w sparingach 4 zawodników dostawało trening a wczoraj w 2 drużynach po 3 tylko dostawało, w 3 drużynie normalnie 4 dostało, czym spowodowana ta zmiana?
-
@muchadaw
Tutaj raczej przyczyny losowe o tym zadecydowały. -
Na bitwy trzeba mieć 1 slot wolny, czy to są dodatkowe sloty?
-
@muchadaw
Trzeba mieć slot wolny. Mamy dostępne 4 sloty do gry. -
Jest gdzieś dostępny spis piłkarzy który są w grze?
-
@muchadaw
Ogólny spis piłkarzy chyba nie, ale są dostępne ligi oraz zespoły, a w nich można sprawdzić piłkarzy. -
"Może coś smarne poradnikowego jak uzbieram wiedzę i znajdę wenę, ale aż dziwne że gra ma 6 lat i brakuje czegoś takiego."
Na co tu komu poradnik