🦅 🇵🇱 [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA
-
Obecny system premiowania zawodników z kadry jest naturalny i normalny, a co najważniejsze jest to system zdrowy. Premie dostają po meczach i po awansie. Kiedyś pamiętam jak za kadencji Listkiewicza i Lato premie wypłacali często przed meczami i dlatego nic nie grali, bo z góry wiedzieli że kasę dostaną
-
@kruk94 Zgadzam się z tobą. Nie ma awansu - jest tylko smak po kasie. Wywalczą awans - konkret kasa do podziału wg klucza dla wszystkich kadrowiczów :ok_hand_tone1:.
-
@dovco_handf Tak szczeze to za co taka kasa ? zrobili co do nich nalezalo dostali koszulki z Orzelkiem zeby walaczyc o swoje tak jak kiedys nasi dziadkowie !!!
-
@maloba Bez wątpienia Jurek Gorgoń ma rację (kiedyś poznałem jego siostrzeńca), ale z drugiej strony - inaczej wtedy się grało, inaczej gra się teraz. Mapa piłkarska się zmieniła bardzo od tamtego czasu.
-
W meczu towarzyskim rozegranym w Ostródzie reprezentacja Polski :flag_pl: kobiet wygrała 6-0 (3-0) z Estonią :flag_ee:. W poniedziałek o godz. 18:00 Polki także w Ostródzie towarzysko zmierzą się z Grecją.
:flag_pl: Polska 6-0 Estonia :flag_ee:
Roksana Ratajczyk 9, Klaudia Lefeld 28, Julia Matuschewski 45 (k), Patrycja Balcerzak 50, 78, Ewelina Kamczyk 85Polska: 12. Anna Szymańska - 2. Joanna Operskalska, 4. Oliwia Woś, 3. Paulina Dudek (46, 7. Agata Guściora) - 18. Dagmara Grad (46, 11. Ewelina Kamczyk), 13. Patrycja Balcerzak, 5. Klaudia Lefeld, 23. Nikol Kaletka (46, 16. Dominika Grabowska), 10. Roksana Ratajczyk (60, 15. Agnieszka Winczo), 6. Natalia Chudzik (46, 21. Martyna Wiankowska) - 20. Julia Matuschewski (71, 9. Ewa Pajor).
Estonia: 1. Getter Laar - 10. Berle Brant (46, 2. Liis Pello), 20. Ketlin Saar (75, 3. Silja Goroško), 15. Inna Zlidnis, 4. Pille Raadik, 16. Kelly Rosen - 13. Kristina Bannikova, 6. Liivi Sõrmus (64, 17. Eneli Kutter), 7. Katrin Loo (85, 21. Liisi Vink-Lainas) - 23. Ulrika Tülp (63, 9. Signy Aarna), 14. Lisette Tammik (64, 8. Vlada Kubassova).
-
Kto pamięta te gole?
-
Oglądam ostatnio sporo spotkań Ekstraklasy i doszedłem do wielu przemyśleń , którymi chciałbym się z wami podzielić. Zacznę od zawodników, których w mojej opinii powinien przetestować trener Nawałka podczas nadchodzących sparingów, a nie byli oni powoływani w ostatnim czasie.
Świerczok-najlepszy strzelec trzeciego Zagłębia, zawodnik na którym można oprzeć grę, wobec absencji Milika mógłby powalczyć o miejsce czwartego napastnika w kadrze ze Stępińskim
Kurzawa-w ostatnim czasie nieco spuścił z tonu, ale od początku sezonu prezentuje życiową formę, właściwie dzięki duetowi Angulo-Kurzawa Górnik jest aktualnie na drugiej pozycji. Kandydat do gry na boku pomocy lub "10"
Sadlok-po meczu z Legią mogę śmiało powiedzieć, że jest topowym lewym defensorem w Polsce. Mimo ponad 90 minut gry nawet w doliczonym czasie angażował się w akcje ofensywne. Na ten moment przewyższa Jędrzejczyka
Nie możemy zapominać też o Kądziorze(2 bramki w tej kolejce), Makuszewskim oraz Wolskim.
-
@pepguardiola-fcb Fajne uwagi :clap_tone1:. Jestem pewien, że Nawałka też to sobie wynotował na ich temat co ty, a może i coś dodał. Myślę jednak, że spektakularnych wielu powołań nie będzie, bo o ile znam tok myślenia Nawałki to on raczej skupi się na zgraniu swoich najlepszych zawodników, aniżeli eksperymentowaniu ze zmiennikami. Nasze formacje nie grają jak należy. Obrona jest dziurawa jak szwajcarski ser, pomoc często pyka wszerz boiska jak prowadzimy, zamiast cisnąc do przodu piłki na Lewego... Ale oczywiście mogę się mylić .
-
Ciekawe spostrzeżenia, ale inni zawodnicy także zaczęli lepiej grać ostatnio. Np. Bartosz Salamon :flag_pl: jest jednym z głównych defensorów we włoskim Spal :flag_it: grającym w Serie A. Paweł Olkowski :flag_pl: w ostatnim meczu przebił się do pierwszego składu FC. Köln :flag_de:, który gra w Bundeslidze. Na czwartego napastnika może także kandydować już dawno zapomniany Artur Sobiech :flag_pl:, który w obecnym sezonie w 2. Bundeslidze dla Hannoveru 96 :flag_de: zdobył 2 bramki i 4 asysty w 10 meczach, a w pucharze grając 68 minut strzelił 1 gola. Nie zapominałbym o Igorze Lewczuku :flag_pl:, który ostatnio może za wiele nie gra w Ligue 1 dla FC Girondins Bordeaux :flag_fr:, bo w tym sezonie zagrał zaledwie w 2 meczach oraz w 2 meczach kwalifikacyjnych do Ligi Europy, ale jest solidnym polskim obrońcom. Pamiętacie jeszcze o Waldemarze Sobocie :flag_pl:? Odkąd przeszedł do 2. Bundesligi to stało się o nim bardzo cicho. A nie powinno. Gra tam bardzo dobry futbol w zespole FC St. Pauli :flag_de:. Jest podstawowym zawodnikiem i potrafi strzelić bramki, na pewno nie gorszy niż Bartosz Kapustka :flag_pl:, który jest dla mnie najbardziej przereklamowanym piłkarzem. Nie obraziłbym się na trenera, gdyby powołał Waldka, on mógłby jako zmiennik coś ciekawego wnieść do drużyny, ale właśnie, już dawno nie grał w reprezentacji i pewnie nie jest nawet na dalekiej liście zainteresowań trenera. Mam nadzieję, że selekcjoner powoła Dawida Kownackiego :flag_pl:, który w tym sezonie zaledwie zagrał w 3 meczach Serie A w Sampdorii :flag_it:, ale strzelił 1 bramkę i myślę, że coraz częściej będzie występował na najlepszych włoskich boiskach. Reprezentacji Polski nie widzę bez Bartosza Bereszyńskiego :flag_pl:, grającego także w Sampdorii :flag_it:, który w tym sezonie zagrał 6 meczy w Serie A. Myślę, że Jacek Góralski :flag_pl: może dostać powołanie. Gra w Ludogoretsie :flag_bg: i jest tam podstawowym zawodnikiem, a klub gra mecze w Lidze Europejskiej. Ja osobiście głęboko zastanowiłbym się nad powołaniem Jacka. Mam nadzieję, że powołania nie dostanie Jan Bednarek :flag_pl:. Znowu wielki transfer, defensor jednej z mocnych angielskich drużyn, czyli Southamptonu :flag_gb:, występującego w Premier League. Jasiu zagrał kilka meczy, ale w Premier League 2... , gdzie grają młodzi grajkowie, głęboko rezerwowi, albo piłkarze bez formy, którzy chcą jeszcze wrócić do grania na najwyższym poziomie. Połowa z Was pewnie go nie lubi, ale Eugen Polański :flag_pl: :flag_de: także mógłby dostać powołanie. Piłkarz grający w Hoffenheim :flag_de: w Bundeslidze, drużynie grającej w Lidze Europejskiej. Doświadczony, umiejący zagrać dobrze, ale myślę, że nie wpasowałby się do naszej kadry i też nie jest w kręgu zainteresowań Adama Nawałki. I ostatnim moim kandydatem, który już jest całkowicie pomijany w powołaniach do reprezentacji, a którego bym widział w niej i chciałbym, żeby zagrał chociaż w jednym sparingu przed mistrzostwami jest występujący ostatnio w najlepszej lidze rosyjskiej Janusz Gol :flag_pl:. Od 5 lat nie gra już w reprezentacji, ale według mnie polski pomocnik dostał drugą młodość. W Amkarze Perm :flag_ru: w tym sezonie rozegrał 14 meczy, w których strzelił 2 bramki. Jest zawodnikiem, który w tym sezonie wystąpił we wszystkich spotkaniach rosyjskiej Premier Liga i ostatnio od którego zaczyna się budowanie wyjściowego składu Amkaru. Nawet jeśli nie dostałby powołania to chciałbym zobaczyć jego grę, bo myślę, że prezentuje się bardzo dobrze i Adam Nawałka powinien chociaż mieć Janusza w kręgu zainteresowań.
-
@pawelzylicz Imponujące opracowanie :clap_tone2:.
-
-
@damiś27 Czyżby moje predykcje mogły się spełnić? Powołanych jest 3 napastników, a więc niemal na pewno dowołany zostanie jeszcze jeden z Ekstraklasy(być może Świerczok), plus tylko 4 defensorów więc jest szansa dla Sadloka
-
@pepguardiola-fcb Zobaczymy Na pewno Pazdan, może Jędza też zostanie powołany chociaż ostatnio jest kiepski Nie zdecydował się dać szansy Kownackiego, Salamonowi, Lewczukowi, Olkowskiego czy Januszowi Golowi Widać dużo dedykowałem, ale nie tak jak trener Szkoda mi najbardziej tej pierwszej dwójki, Dawida i Bartka, bo myślałem, że powołanie dla nich powinno być priorytetem patrząc na to, jaki poziom ostatnio prezentują. Zobaczymy, do Mistrzostw zostało jeszcze trochę czasu.
-
@pawelzylicz Kownacki jest kapitanem U-21, grają bardzo ważny mecz z Danią więc jest bardziej potrzebny tam
-
@pepguardiola-fcb said in [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA:
Kownacki jest kapitanem U-21, grają bardzo ważny mecz z Danią więc jest bardziej potrzebny tam
Dokładnie tak, w tej chwili dla Nawałki pod nieobecność Milika to jest partner do gry w ataku dla Lewandowskiego :ok_hand_tone1:.
-
Listopadowe powołania Nawałki:
-
-
@damiś27 Szykuje się arcyciekawe spotkanie z Urugwajem :ok_hand_tone2:.