-
@muchadaw Napisałeś poradnik w HT, to może i tu napiszesz? Bitwy pomiędzy grupami, czy to pomiędzy Grupami, czy na etapie reprezentacji - gramy w oparciu o zasady spisane w Battlepedia z pewnym zmianami, zapisanymi zawsze pod ogólnymi zasadami Battlepedii, w pierwszym poście danego turnieju. A to nasza stara biblia do bitew: Battlepedia.
Różne ustawienia i taktyki mamy z kolei zebrane w IMPERIUM TAKTYKI I USTAWIEŃ - jak i podstawy, żeby zacząć grać też w tym zawarliśmy. Na youtubie masz z kolei mnóstwo filmików z wizualizacją jak grać, czym i przeciw czemu: https://www.youtube.com/results?search_query=433a+osm+tactics.
Jeżeli będziesz wytrwały to nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś napisał pierwszy, polski profesjonalny poradnik do gry w OSM . -
Imperium taktyki widziałem i już zastosowane, taktyka mnie najmniej interesuje, ale musi jak chce wyników ; P chodź z miażdżącą przewagą w statystykach ma mniejsze znaczenie.
Taktyki sam testuje a w 2 polskich ligach których gram sadzę żę będę miał taką przewagę że będę mógł sobie pozwolić na testy. Piast Gliwice zabrałem a mają 2 pierwsze mecze Legia i Lech - oby dwa remisy 6-3-1(AlubB) a 1 na wyjeździe był.Widziałem też Battlepedie, nie znam angielskiego i korzystam z translate google, więc "dziwnie tłumaczy" niektóre stwierdzenia, ale dużą cześć zachodnich forów przejrzałem odnośnie treningu i transferów.
Może coś smarne poradnikowego jak uzbieram wiedzę i znajdę wenę, ale aż dziwne że gra ma 6 lat i brakuje czegoś takiego.
Zobacz jak takie rzeczy optymalizują "pracę na forum" i wzbogacają społeczność.
-
Oby dwa mecze na boiskach przeciwnika, taka sytuacja.
zespół YYY przeciwny gra 65,61,60,61
4-4-2B- Nie logował się dziś więc nie mógł zagrać zgrupowania.
Moja pomoc środek 83,83
Moja pomoc boki 65,73
3-4-3APosiadanie 60% do 40% na korzyść przeciwnika.
Zespół XXX przeciwny gra 60, 60,53, 53
4-4-2BMoja pomoc środek 81
Moja pomoc boki 69,56
4-3-3A
Jeden pomocnik ląduje na prawej obronie, ustawiłem 3-4-3 i prawie na pewno mi zmieniło formacje na 433 i chyba już 2 raz się tak stało.posiadanie 30% do 70% na moja korzyść.
Podsumowanie
W 1 przypadku pomocników 4 na 4, siła 247 vs 304 posiadanie 60% do 40%
W 2 przypadku pomocników 4 na 3, siła 226 vs 206 posiadanie 30% do 70%Czego nie rozumiem?
-
@muchadaw
Jak już wcześniej pisał @Dovco_HandF, w tej grze nie jest najważniejsza siła kadry czy pierwszej jedenastki, tylko taktyka. -
@byku-duma-warmii said in Analiza gry, treningu, silnika meczowego, sparingów, transferów itd.:
@muchadaw
Jak już wcześniej pisał @Dovco_HandF, w tej grze nie jest najważniejsza siła kadry czy pierwszej jedenastki, tylko taktyka.
Czyli co inna taktyka da mi inne statystyki pomocy? -
W 3 Drużynach mam wszędzie takiego samego bramkarza, bo tylko jeden 20 latek jest w rozsądnych parametrach do kupienia
W 2 drużynach na pewno a być może w 3 też wyskoczyły mi identyczne 3 zestawy przez scouta wyszukane.- Zawodnicy zawsze Ci sami wyskakują jak używasz scouta
- Terminarz w lidze zawsze jest taki sam, tak jak pary pucharowe
Właściciele tej gry to chyba nerdy które nigdy nie grały w managera ; )
Po 100 przeszukaniach robisz notatki i później wyskakuje piłkarz którego chcesz "niezły scouting" ; )@Byku-Duma-Warmii
Piszesz że narodowość daje 6% bonusu pomocy
"Istnieje taki bonus, jeśli posiadamy w wyjściowej jedenastce 6 lub więcej graczy z jedenej narodowości dostajemy bonus do posiadania piłki 6%."@Dovco_HandF
W Wątku o taktyce pisze że daje 2%
"Dobre pytanie. Nie ma oficjalnych danych, ale przypuszcza się, że daje tyle co dodatkowy poziom murawy w meczach u siebie. Matematycznie rzecz ujmując to daje jakoś tylko 2% bonusu do gry. Ma to znaczenie przy wyrównanych zespołach, natomiast jak bijesz rywala na głowę wartością wyjściowej 11-tki - wg mnie jest to bez znaczenia jak na razie. Chyba, że to zwiększą w przyszlości ."Więc różne rzeczy piszecie ; ) tutaj nie dywaguje stwierdzam fakty
A wystarczą 2 dni by to zweryfikować, no okej 4 na testy i wiesz to na 100%.
Tylko nie pytaj "jak"; ) -
@muchadaw said in Analiza gry, treningu, silnika meczowego, sparingów, transferów itd.:
Widziałem też Battlepedie, nie znam angielskiego i korzystam z translate google
W cytowanym wątku z Battlepedią masz profesjonalnie przetłumaczoną Battlepedię na język polski .
-
@muchadaw
Bonus jest minimalny, ale jak już zauważyłeś pomaga zazwyczaj przy wyrównanych taktykach, przy pełnej dominacji nad przeciwnikiem tego nie zauważamy. -
To nie ja zauważyłem, to cytat jest @Dovco_HandF
Dzięki @Dovco_HandF Zaraz zerknę, nie dojrzałem tego.
-
tam jest chyba błąd
|- Przeciwnik -| -> |- Przeciwnik -| -> Nie dotyczy , powinno być też 7 dni, bo to by znaczyło że przeciwnicy mogą handlować ile chcą między sobą, ale przeciwnicy z ich perspektywy też są |- Sojusznik --| -> |- Sojusznik --| -> 7 dni. -
Jak już mecz się rozpocznie to mogę zabrać graczy na trening, czy czekać do końca meczu?
Jak już mecz się rozpocznie to mogę wypłacić ze skarbonki pieniądze i zrobić szkolenie, czy nie wypłacać bo odsetki nie zostaną naliczone?
-
@muchadaw
Musisz poczekać ze wszystkim do wyniku. -
zawsze w sparingach 4 zawodników dostawało trening a wczoraj w 2 drużynach po 3 tylko dostawało, w 3 drużynie normalnie 4 dostało, czym spowodowana ta zmiana?
-
@muchadaw
Tutaj raczej przyczyny losowe o tym zadecydowały. -
Na bitwy trzeba mieć 1 slot wolny, czy to są dodatkowe sloty?
-
@muchadaw
Trzeba mieć slot wolny. Mamy dostępne 4 sloty do gry. -
Jest gdzieś dostępny spis piłkarzy który są w grze?
-
@muchadaw
Ogólny spis piłkarzy chyba nie, ale są dostępne ligi oraz zespoły, a w nich można sprawdzić piłkarzy. -
"Może coś smarne poradnikowego jak uzbieram wiedzę i znajdę wenę, ale aż dziwne że gra ma 6 lat i brakuje czegoś takiego."
Na co tu komu poradnik
-
@huzar-shakir said in Analiza gry, treningu, silnika meczowego, sparingów, transferów itd.:
"Może coś smarne poradnikowego jak uzbieram wiedzę i znajdę wenę, ale aż dziwne że gra ma 6 lat i brakuje czegoś takiego."
Nie wiem skąd wziąłeś te 6 lat ? Ta gra ma raczej więcej niż 6 lat , np. ja gram tutaj od października 2011 ,a jest wielu takich którzy grają sporo dłużej niż ja. Swoją drogą nawet nie wiem kiedy dokładnie powstała ta gra, ale jakoś nigdy nie to specjalnie nie interesowało .