IMP 2022🙋🏻♂️/Regulamin, dyskusja, wyniki, ciekawostki
-
@konix1982 kolejny trudny orzech do zgryzienia... Znów OSM zrobił psikusa organizatorom dlatego tak jak pisałem wcześniej, lepiej zostawić sobie jakieś widełki, po prostu być nieco bardziej przewidywalnym. Z tego co widzimy nie jesteś sam w tej sytuacji. Faktem jest że każdy kto przekroczył wartość moze mieć teraz tą samą linię obrony
-
@maniek_56
Jaki miałbym cel żeby na tym etapie przekraczać limit? Wystarczy zajrzeć na transfery…7.11 nie miałem przez cały dzień transferu. Gdybym zawinił byłoby to wczoraj widoczne:)
A jak dziś rano się nie logowałem a dopiero po 14.00 to skad miałem mieć świadomość przekroczenia?:) dopiero chłopaki na Discord mi napisali stad szybki transfer Witsela aby zjechać poniżej 1000
Po prostu regulamin nie przewidział takiego faktu… ten limit 1000 bardzo wg mnie niefortunny…
Róbta co chceta… jeśli uznacie ze przewinilem to trudno i leci się dalej:) kontakt -
@konix1982 z tym zapiskiem regulaminu niestety ale organizatorzy sami sobie zrobili kolejny problem nie mówię że celowo przekroczyłeś wartość. Raczej padles, a dokładniej padli niektórzy ofiarą systemu
-
@language-pl
Komunikat OrganizatoraPrzedyskutowaliśmy sprawę. OSM jest jakie jest. "Ofiary systemu" z podniesieniem wartości składu zostaną objęte amnestią, bez wyjątku wszystkie. Przypadki są różne. Natomiast amnestii nie będą podlegać menadżerowie, którzy z premedytacją podnieśli wartość składu drużyny .
Amnestii nie podlegają też dodatkowe transfery w czasie, kiedy w OSM trwała promocja i można było wystawiać 6 zawodników na TL-u. -
@Dovco_HandF a na jakiej podstawie wiadomo kto padł " ofiarą systemu" a kto nie?
-
Patrząc na tegoroczne rozgrywki IMP, od początku było zamieszanie odnośnie pominiętych graczy, później zmiana odnośnie ilości awansujących do drugiej rundy poprzez amnestię dla niektórych graczy przez "błąd systemu". Staramy się wewnątrz grup rozmawiać, analizować i brać pod uwagę pewne okoliczności i możliwe zdarzenia, jednak widocznie nie potrzebnie. Na tym poziomie rozgrywek nie powinno dochodzić do takich sytuacji oraz braku przewidywań przez topowych graczy. Jednak walczymy o indywidualne Mistrzostwo Polski i najlepsi, zaangażowani oraz doświadczeni managerowie powinni wiedzieć o takich sytuacjach jak choćby zwiększenie wartości kadry poprzez drużynę tygodnia...
-
@maniek_56
Dokładnie tak Maniek , idac tym tropem wystawienie dodatkowych pilkarzy na LT podczas trwania eventu , a pozniej samodzielnie sciagniecie ich bez mozliwosci wzmocnienia skladu , tez nie jest celowym podniesieniem wartości. Mimo wszystko amnestia na to nie dziala , wiec co jest nie tak ?
W jedna strone mozna a w druga nie ? -
@grzechu111 niestety pomimo że rok w rok mamy parę turniejów rangi mistrzostw Polski jak widać ciągle sytuację potrafią zaskoczyć. Z jednej strony to błąd systemu ale z drugiej każdy kto ma kadrę 999mln podejmuje ryzyko właśnie że jeden z zawodników podniesie wartość. Oczywiście sam mam kadrę 999mln i nie chciałbym być w tej sytuacji. Myślę że na 3-4 kolejki przed końcem raczej nikt nie ryzykuje z podniesieniem wartości składu i uważam że przy różnicy 2-3 mln (w wyniku podnsienia wartości przez drużynę tygodnia) amnestia to dobry pomysł
-
@jasiuk88 owszem, nikt nie zaryzykuje ale co z tymi którzy potrafią przewidzieć daną sytuację? Którzy pilnują każdej ewentualności? Dlaczego w jednej sytuacji można iść na rękę uczestnikom a w innej nie? Z transferami jak i wartościami każdy tylko czychał na błąd rywala, a ci którzy błędu nie popełnili? Pilnowali tego na marne? Po co było się bardziej angażować? Mnie kilka milionów w wartości różnicy nie robi. Wolałem zostawić zapas. A transfery? Odruchowo wielu wystawiło na wszystkich slotach sześciu graczy, nie ważne że szybko poprawili błąd. I raczej nie było to z premedytacją.
-
@jasiuk88
Ryzyko jest zawsze to prawda.
3,4 m moze byc objete amnestia a 10 , 11 juz nie jesli ktos ma więcej niz jednego zawodnika ktory dostal tygodniowego boosta, no wlasnie niewiadomo?W pelni roumiem @Konix1982 , i moj post nie jest wymierzony w jego strone , ale ze kazdy przypadek jest indywidualny. Nikt z czolowych graczy kto przez przypadek wystawil 6 na liste tez nie zrobil tego w celu podniesienia wartosci tylko przez zwykla pomylke .Ktos wystawil na LT 6 graczy zarobil z tego kase na wzmocnienie , a ktos inny nie sprzedal zadnego a kara jest taka sama , wiec to jest moj punkt odniesienie.
Zostaje nam wrocic chyba do formatu z 10 lat wstecz rozgrywek bez transferow i zadnych dziwnych ujemnych pkt
-
Podsumowując. Zamiast cieszyć się grą, znów dyskutujemy o regulaminie i śmiesznych karach przez głupie przepisy. Czekam tylko na odpowiedź w stylu że nie można zadowolić każdego. Albo robimy wyjątki dla każdego, albo dla nikogo, albo w każdym przypadku, albo w żadnym. I również nie mam tu na myśli @konix1982 , ale kieruje ten post do ogółu.
-
Czy chociaż raz może obyć się bez jakichkolwiek kontrowersji?
Ja najbardziej nie rozumiem co było nie tak w zeszłorocznych IMP, że zmieniono formułę. Jeśli coś działa to to zostawiamy a nie zmieniamy po to żeby np to odświeżyć.
Chciałbym przypomnieć, że to jest gra. Ona ma cieszyć, bawić, rozgryzać taktycznie swoich rywali a nie pilnować zasad, które nie bójmy się tego powiedzieć są głupie. Proszę Was, większość z Nas przed rozpoczęciem półfinału widziała, że będą kontrowersje związane z limitem wartości. Wystarczyło, że wleci Transfer Madness i po robocie. A było dwa razy. Tak samo limit umieszczenia 4 graczy na LT podczas eventu. Po co? Nie lepiej było zrobić półfinał bez transferów, nawet bez treningów po to by się tym bawić i cieszyć?? Zostało parę kolejek do końca, 80% z Nas jest blisko miliarda, zaczyna się kombinowanie, quicksellowanie. Popieram @konix1982 i Go rozumiem. Przy takich zasadach mam wrażenie, że Organizatorzy biorą pod uwagę tylko to, że wygra ten kto nie ma życia prywatnego. Bo ktoś mógł zrobić błąd nawet nie wiedząc o tym.
Dla mnie IMP zawsze kojarzyły się z równą grą przeciwko wszystkim, bez kontrowersji i wygrana tylko taktyką i formacją. W tym roku zostało to wszystko złamane.
️️ -
@maniek_56 dokładnie, w tym przypadku ową "ofiarą systemu" zostali wyłącznie sami organizatorzy, którzy taki "system" zafundowali uczestnikom. Drużyna tygodnia to twór funkcjonujący od kilkunastu miesięcy, więc gra akurat w tym przypadku nie jest niczemu winna. Nie gramy w OSM od wczoraj i dobrze wiemy, jak to urozmaicenie funkcjonuje. A już na pewno wiedzą to uczestnicy mistrzostw, nie bez przyczyny przecież pozwolono grać w turnieju tym, którzy odpowiednią ilość spotkań w karierze rozegrali. Nie zostaje nic innego, jak wyciągnąć wnioski na przyszłość - może wystarczyłoby zwyczajnie pozwolić wszystkim grać na tyle, na ile pozwalają umiejętności i sama gra... I cieszyć się grą w turnieju:)
-
Wydaje mi się że organizatorzy turniejów rangi mistrzostw Polski wsparacuja z selekcjonerem kadry i zmiany formuły są spowodowane tym że nasz selekcjoner szuka nowych rozwiązań bo chyba o tym w tym chodzi. Ta gra ma być zabawa to racja ale z drugiej strony jak chce się grać w kadrze Polski to jednak trochę życia prywatnego trzeba poświęcić na OSM. Co prawda nie miałem nigdy okazji zagrać w MS w kadrze (więc nie znam systemu rozgrywek) ale myślę to jakoś jest powiązane I macie rację że trzeba się pilnować i jest to trochę nie sprawiedliwe że za wystawienie gracza numer 5 i 6 na sprzedaż na parę minut dostaje się punkty ujemne (chociaż to nie daje przewagi w żaden sposób) a za wyższą wartość kadry (która na tym poziomie to nawet 3-4 mln mogą zrobić różnicę, zwłaszcza przy takiej małej liczbie graczy którzy awansują) oko jest przymkniete na te wykroczenie.
Popieram że najlepiej wrócić do formuły bez transferów i treningów aby każdy miał równe szanse. -
Jakby nie patrzeć to jedno i drugie to błąd gracza, czy zrobiony umyłko czy z premedytacją to kara zawsze powinna być karą. A amnesti czy innych ułaskawień nie powinno się stosować w trakcie, bo to strasznie może poróżnić tłum, gdzie nigdy nie da się wszystkim dogodzić. Z drugiej strony każdy przed turniejem zapoznał się z regulaminem i go zaakceptował to nie ma co w nim zmieniać nic.
Także jak ktoś popełnił błąd powinien ponieść karę. -
@maniek_56
Tutaj nie zgodzę się z Tobą na temat przewidywań wzrostu wartości. Weźmy za przykład nas dwóch.
Wieczorem zostawiam kadrę z wartością 996 mln (o ile dobrze pamiętam). Rano lewy obrońca Alba podnosi overall ze 109 do 112 oraz wartość o około 7 mln i ma obecnie wartość równą 63,7 mln.
Twoja kadra ma wartość 995 mln, gdyby Alba grał u Ciebie przekroczyłbyś limit. Gdyby Twój zawodnik Tchouameni wskoczył 3 poziomy wyżej jego wartość 78,3 mln wzrosłaby o znacznie więcej niż 7 mln. Tak samo w przypadku bramkarza o wartości 108 mln.
Wychodzi z tego, że nie zostawiłeś wystarczająco dużego zapasu tak jak i ja. Tak?
Poza tym, w jaki sposób mam przewidzieć komu i o ile wzroście overall? Ilu będzie takich zawodników w mojej kadrze? Może 1, może 3, może 5 albo żaden.
Jeśli będzie to 5 zawodników, a średnia wzrostu wartości np. 7 mln, to powinienem zostawić 35 mln zapasu?
Mam teraz 17 zawodników w kadrze. Co jeśli wszyscy dostaną wzrost wartości? 85 mln zapasu? -
@damśli7 tak więc wtedy to był by i mój błąd
W twoim przypadku gdzie w końcówce sezonu wrzuciłeś wyższy bieg i zacząłeś gonitwę po awans taka kara tym bardziej na tym etapie może strasznie irytować. Dlatego jw, zasady są po prostu... głupie. Zamiast bawić się rywalizacją kłócimy się i to kto ma rację a wiadomo że każdy ma inny punkt spojrzenia. Co do kadry @jasiuk88 , jest tyle rozgrywek, turniejów że myślę iż zmiany w regulaminie robione pod kadrę to byłby dopiero szczyt głupoty dlatego w twoją teorie nie wierzę. Aczkolwiek mogę się zdziwić.
Cóż, rozmawiamy dużo między sobą, w grupach, na czatach i owszem, w większości zdań można przeczytać o bardzo złym formacie tegorocznych IMP. Można zrozumieć Dovco który został sam z tą organizacją jednak tym bardziej się dziwię po co tyle zamieszania w regulaminie i zmian względem poprzedniego roku. -
@maniek_56
Ale nic mnie nie irytuje. Tu to nie zadziała. To, że mam inne zdanie nie oznacza mojej irytacji czymkolwiek.
Nie uważam, że w takiej sytuacji byłby to Twój błąd, bo w takim przypadku mówimy nie o przewidywaniu, a o zwyczajnym szczęściu.
Ja praktycznie od paru kolejek nie trenuję zawodników i nie gram towarzyskich, więc dla mnie to tak jakby oczekiwać kary za to, że ktoś... nie zrobił nic, czyli tyle ile osoby, którym event nie podniósł wartości albo nie podniósł na tyle, aby przekroczyć limit. No chyba, że ktoś specjalnie przed eventem użył szybkiej sprzedaży i uszczuplił kadrę o 50 mln, żeby zabezpieczyć każdą ewentualność, wtedy ok, przewidział.
Na skład drużyny tygodnia gracze chyba wpływu nie mają. To nie jest puszczenie zawodników na trening i zdziwienie, że wzrosły im umiejętności.
A ogólnie to raczej Typeriada jest odpowiedniejszym wątkiem na przewidywania i zdolności jasnowidzenia niż IMP.